Festivalweekend 2024 in teken van verborgen, verloren en onderdrukte stemmen + Droom Dit en meer toegevoegd aan programma!
20 jun 2024

Onze festivalstem is inderdaad een tijdje verborgen gebleven, maar we schrapen vandaag de keel, want we hebben wat te vieren dat luid geroepen mag worden: hier is het eerste programma en de thematiek van de tiende editie van ons festivalweekend!

Joost Oomen & De Poezieboys – LORCA * Droom Dit * Tapir! * Toverberg * Resonate Productions – FOR REAL * Sander Deckx – ZONDERZEEËR * Dame Area * Jonge Schrijvers – De Roep van de Paardenbloem * Sytse Jansma – Rozige Maanvissen.

Het festivalweekend staat dit jaar in het teken van Lost Voices: verloren, verborgen en onderdrukte stemmen. Hieronder lees je meer over het thema.

Kaarten voor het festivalweekend zijn nu voor het allervroegste vogel tarief (€40,50 incl. servicekosten) verkrijgbaar.

Festivalmaand november met De Broeikas, De Stadskas en meer projecten!

In november is het niet alleen tijd voor ons festivalweekend. Onze gehele festivalmaand bestaat uit verschillende delen. Op zaterdag 2 november starten we met De Broeikas, het festival waar jong talent uit het Noorden op de planken staat. Onze grote glazen kas (De Stadskas) en gratis toegankelijk festivalhart vind je van 8 t/m 24 november op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden.

Ook presenteren we op woensdag 20 november samen met De Harmonie en PAFFF de voorstelling Josse Jnr. van Ahilan Ratnamohan (met rollen voor Etuwe Bright Junior en het Vlaams theatericoon Josse de Pauw).

Thema: Lost Voices
Verloren, verborgen en onderdrukte stemmen

Op de tiende editie van Explore the North luistert publiek naar het verhaal van de haas uit de mond van de haas zelf. Bezoekers horen de klank van de op het festival klinkende verhalen uit de monden van wie deel is van die verhalen. Het festival geeft een podium aan verloren, verborgen en onderdrukte stemmen. Drie dagen lang mag weerklinken wat elders wordt weggestemd of overstemd, vervangen, samengevat of fout opgevat. Dichters, performers en muzikanten van hier én van ver trakteren op onderbelichte, maar urgente verhalen. Artiesten veroveren trommelvliezen van bezoekers in het Fries, Urdu, Kigogo, Spaans, Nederlands, Catalaans, Pools, Engels, Litouws, Farsi en meer. Er zijn altijd ergens stemmen die iets wonderlijks vertellen, maar die we nog niet horen. Of zien. Zoals de Perzische dichter Rumi zei: “Iedereen kijkt naar waar jij naar kijkt; maar kan iedereen zien wat jij ziet? Het enige verschil tussen kijken en zien ben jij.”