Explore the North ontstond in 2011 als klein festival met een focus op muziek en literatuur. Hoofdrolspeler was de prachtige binnenstad van Leeuwarden. Het festival vond daarna plaats in 2013 en 2014, toen nog onder de vlag van productiehuis de Popfabryk. Toen bleek dat Leeuwarden-Fryslân in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa zou worden, is in 2016 een herstart gemaakt en werd Explore the North een eigen stichting. De koers veranderde: er kwam een grotere focus op de eigen omgeving. Vanuit het grote meertaligheidsproject Lân fan taal, dat in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad in het leven was geroepen, ontwikkelden wij een jaarrond programma met voornamelijk nieuw werk maken als leidraad. Het was de start van ons interdisciplinaire productiehuis, met een focus op literatuur en meertaligheid. 

Inmiddels hebben wij ons productiehuis volop ontwikkeld, met projecten die door het hele land touren. In 2024 zijn we een productiehuis, festival én podium. Sinds april 2024 hebben we namelijk officieel de voormalige Westerkerk overgenomen en omgedoopt tot ons eigen huis: Podium Explore. In Podium Explore zie je het gehele jaar door programma’s op verschillende plekken in het prachtige pand. Daarnaast vinden hier ook diverse lessen, workshops en residenties plaats en is ons café elke vrijdag voor je geopend.

Binnen ons productiehuis zetten we samen met allerlei makers gedurende het hele jaar diverse interdisciplinaire projecten neer die door het hele land op verschillende plekken te zien zijn, altijd met literatuur, meertaligheid en taal als rode draad. Daarnaast geven we op maat meerdere talentontwikkelingstrajecten vorm, voor makers in verschillende fases in hun loopbaan.

November is onze festivalmaand, met een gratis toegankelijk festivalhart (De Stadskas), een kunstenfestival voor jonge, noordelijke makers (De Broeikas) én een driedaags festival met een programma waar internationale pioniers naast de jongste, lokale woordkunstenaars op het podium staan. 

“(…) De kleine, dappere club mensen achter Explore the North. Ook zij snappen de waarde van cultuur, beschikken over een goed (internationaal) netwerk en durven risicovol te programmeren in plaats van lafjes te mikken op het welbekende. Dat perspectief zullen we de komende jaren hard nodig hebben. –

Leeuwarder Courant

ANBI en verantwoording