Spijtproza

Fictie zonder scrupules, verteld door ouderen

Vooruitkijken, plannen maken, je leven veranderen. Doe je dat als oudere ook, of kijk je dan vooral terug? En zo ja, wat zie je dan? Tijdens Spijtproza vertellen ouderen hier zelf over. Of beter gezegd: zij vertellen je verhalen die door professionele auteurs zijn bedacht en geschreven, maar dan wel gebaseerd op hun eigen leven. Fictie zonder scrupules, met een kern van waarheid erin. En ja, de ouden van dagen beklimmen zelf het podium. Want laten we eerlijk zijn: pas als je wat hebt meegemaakt, heb je écht wat te vertellen. De auteurs zijn Harm Hendrik ten Napel, Sipke de Schiffart, Baukje Zijlstra en Dorien de Wit. Spijtproza is een productie van Explore the North en UP! Nederland.

Baukje Zijlstra

Baukje Zijlstra werkt als schrijver en redacteur voor uitgeverijen in Nederland en België. Ze heeft verhalen gepubliceerd in onder andere Ensafh, Friesch Dagblad en Revisor. Ook heeft ze diverse prijzen gewonnen voor verhalen in het Fries en het Nederlands, waaronder drie keer een Rely Jorritsma Priis en opname in de selectie van 25 beste verhalen rondom het Boekenweekthema Gouden tijden, zwarte bladzijden. In het voorjaar van 2018 is haar debuutroman De koma-korrektor verschenen, over een bevelweigeraar in de dekolonisatieoorlog in Indonesië in de jaren veertig. Kijk voor meer informatie op http://www.baukjezijlstra.nl.

Dorien de Wit

Dorien de Wit tekent en schrijft, maakt collages, korte films en (audio)wandelingen. Haar werk is regelmatig te zien in tentoonstellingen. Haar proza en poëzie verschenen onder meer in Hollands Maandblad en Revisor. In 2017 won zij de Turing Gedichtenwedstrijd met het gedicht Legenda. Voor projecten en c.v., zie: www.doriendewit.nl   

Harm Hendrik ten Napel

Harm Hendrik ten Napel (1991) is boekverkoper en filosoof. Zijn essays verschijnen in de Nederlandse Boekengids en Tirade. In oktober verscheen zijn verhalenbundel ‘Om aan te raken’. 

Sipke de Schiffart

Sipke de Schiffart komt út Longerhou en wennet yn Ljouwert. Hy skriuwt, skildert en skaakt. Yn 2012 ferskynde syn ferhalebondel Wat it is om bang te wêzen en yn 2017 syn gedichtebondel Oan dy tinke. Foarrich jier hie er yn Galery Wijngaarden syn earste soloútstalling .