Joost Oomen, de Poezieboys en Explore the North - LORCA

Joost Oomen, de Poezieboys & Explore the North - Lorca

LORCA is een poëtisch eerbetoon van Joost Oomen & De Poezieboys aan de Spaanse dichter Federico García Lorca, die gruwelijk aan zijn einde kwam.

LORCA was op Oerol 2023 de grote hit. Ook op De Parade 2023 viel het publiek en masse voor dit stuk, daar te zien in een verkorte versie. Nu is de voorstelling dit najaar eindelijk in de theaters te zien!

Over de voorstelling

De Spaanse dichter Federico García Lorca staat bekend om toneelstukken als Yerma en Bloedbruiloft. Veel minder bekend is dat Lorca in de laatste maanden van zijn leven werkte aan het surrealistische toneelstuk Het Publiek. Dit ‘geheime’ stuk vormde voor Joost Oomen en de Poezieboys het startpunt van een poëtisch eerbetoon aan de vermoorde dichter.

In het diepste geheim, op een schip ergens tussen Cuba en Spanje, werkte de Spaanse dichter Federico García Lorca aan het surrealistische stuk Het Publiek. Het was beeldender en vooral veel raarder dan al zijn andere werk, maar hij schreef het omdat hij na een reis van maanden, van huis en haard verjaagd door allesverzengend liefdesverdriet, nu eindelijk terugkeerde naar het land van zijn grote droomprins: Salvador Dali. Om deze dadaïst met krulsnor te laten weten wie de baas is, schreef Federico Garcia Lorca het toneelstuk vol van paarden, een rood naakt, mannen met baarden, een omgekeerde Christus, een inspiciënt, een tamboerijn, een moeder, een wijnloof en een sneeuwbui van glacé handschoenen.

Onmogelijk kon hij weten dat hij dat stuk binnen een paar jaar bij een vriend moest verstoppen, omdat er een burgeroorlog losbarstte. Onmogelijk kon hij weten dat niemand wist hoe zijn vreemde stuk te spelen nadat de dichter door fascisten was doodgeschoten. En onmogelijk kon hij weten dat zijn stuk zevenentachtig jaar later het startpunt zou worden voor een wild, poëtisch avontuur. Een avontuur van drie jongens, of vier als je Federico zelf ook meerekent, die met zijn Het Publiek in de hand het theaterlandschap eens flink tegen de schenen komen schoppen.

In de media

“LORCA is een sympathiek, aanstekelijk en liefdevol theaterfeestje”

Theaterkrant, Sander Janssens

“Ik vond het mooi, verwarrend en ontroerend”

Frits Spits in Opium op Oerol

“Eén van de meest geestige en gelaagde voorstellingen dit jaar”

Cornald Maas in Opium op Oerol

Credits

Concept Joost Oomen, Joep Hendrikx, Jos Nargy Eindregie Ellen Goemans Spel Joost Oomen, Joep Hendrikx, Jos Nargy Vormgeving Pleun Verhees, Sjaan Hofstede Lichtontwerp Iain Hoeffnagel Uitvoerend producent Sanne Priem Productieleider Thijs ten Berge Productie coördinatie Thijs ten Berge Techniek Dario Giustarini Marketing Mathé Többen, Dieke van der Spek

Mogelijk gemaakt door: Station Noord, We the North, Ministerie van OCW, Oerol, De Parade, Het Nationale Theater – Zaal 3, gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân en het Nederlands Letterenfonds.

Agenda archief

9 jul23 jul
Joost Oomen, De Poezieboys en Explore the North - LORCA
28 jul2 aug
Joost Oomen, De Poezieboys en Explore the North - LORCA
18 aug23 aug
Joost Oomen, De Poezieboys en Explore the North - LORCA