Joost Oomen

Joost Oomen & Kruidkoek - Tuut Tuut Kwantumschuim

Tuut Tuut Kwantumschuim is een voorstelling over de ruimte. Of preciezer, een voorstelling over de ruimte waar de mens niet aanwezig is.

Over ongeveer 5 miljard jaar is het waterstof in de kern van de zon op en als gevolg daarvan zal de zon zover opzwellen dat de aarde verzwolgen wordt. Als mens hebben we de keuze om samen met de aarde ten onder gaan of om voor dit moment ons zonnestelsel te verlaten. Zeker is in ieder geval dat de mens zich over 5 miljard jaar niet meer hier bevindt. Dat verlaten zonnestelsel is het startpunt van deze voorstelling.

Tuut Tuut Kwantumschuim probeert de ervaring van de grootste en de kleinste natuurkundige processen te ontsluiten voor jou als publiek. Waar echte sterrenkundigen wiskunde gebruiken om deze processen te beschrijven, gebruiken Kruidkoek en Joost Oomen taal en muziek. Het resultaat is een voorstelling die niet uitlegt hoe het werkt, maar laat voelen hoe het is om bij de grote verschuivingen in het heelal aanwezig te zijn.

De poëtische muziektheatervoorstelling Tuut Tuut Kwantumschuim is de tweede productie die Joost Oomen & Kruidkoek maakten met Explore the North. Na de première was de voorstelling net als Vruchtjes Eten op verschillende plekken in het land te zien. De voorstelling ging zaterdag 12 maart 2022 in première.