Arnold de Boer / ZEA

ZEA / Arnold de Boer

Arnold De Boer heeft een vruchtbare carrière als muzikant en zanger. De afgelopen twintig jaar trad hij op in ruim veertig landen op zes continenten en opvallend is dat overal waar hij komt, hij veelal in het Fries zingt. Vanwege zijn artistieke, taalkundige en culturele activisme richtte hij een platenlabel op waarmee hij zijn werk van het verspreiden van het Fries, maar ook van muziek en talen van over de hele wereld promoot. In de geest die taalkundige minderheden onderscheidt van minderheden in het algemeen, behoort Arnold de Boer niet tot en is hij niet geïnteresseerd in het mainstream-panorama, maar beweegt hij zich binnen een internationaal netwerk waarmee hij samenwerkingen, uitwisselingen, vergelijkingen, kennis en bewustzijn bevordert.

Hij is een muzikant, een dichter, een reiziger, die zichzelf vergelijkt met andere culturen binnen een proces van osmose, niet ver van de troubadour en zijn ethische, burgerlijke en politieke thema’s. Er wordt hem ook erkenning gegeven voor het feit dat hij transversaal weet te zijn, voor zijn lof voor de meertaligheid, voor respect, voor het besef dat elke taal iets unieks uitdrukt en dat deze uniciteit, binnen de veelheid, behouden moet blijven, vernieuwd en gevitaliseerd moet worden. Hij wordt beloond voor zijn vermogen om met meerdere generaties en meerdere culturele en sociale gemeenschappen te communiceren, gedachten in muziek om te zetten en boodschappen over te brengen via de klank van de moedertaal. Arnold de Boer, alias Zea, ziet taal als een bron van onzekerheid en pluriformiteit, als tegengif voor absolutisme en dogmatisme; taal als muziekvorm die tegen starre hersenen werkt en verdient ook om die reden alom erkenning.

Op Explore the North Festival 2023 speelde hij samen met de Schotse muzikante en zangeres Quinie, ter afsluiting van een residentie die we samen met Popfabryk produceerden.

Projecten