Hoge Woorden #6 x SPOKEN Awards

Podium Explore
Podium Explore
Koop kaarten

Vrijdag 28 juni organiseren we voor het tweede jaar op rij de SPOKEN Awards voorronde in Leeuwarden. Met de SPOKEN Awards zoekt het Veerhuis ieder jaar de meest talentvolle, inspirerende en vernieuwende spoken word artiesten van nu. Wie gaat er door naar de landelijke finale?

In Podium Explore is het de beurt aan: Gloria Lapyya, Jason Miedema, Amber Jansen, Maaike Margaretha, Hannan van Rooij, Diaheny Concension, Sam Uyleman, Julian Harmens en Paula Laning. Ze tonen hun kunsten niet alleen aan jou, maar ook aan juryleden Moze Naél en Marrit Jellema!

De avond wordt gehost door Jermaine Berkhoudt en de reeks performances wordt afgesloten door Luan Buleshkaj. De deelnemers die door de jury worden genomineerd, plaatsen zich voor de landelijke finale van de Spoken Awards in Rotterdam.

Voor deze speciale editie kost een kaartje maar €3,50.

Juryleden

Moze Naél (voorzitter)
Moze Naél vind je tussen de regels, voorbij genres. Tussen dag en vandaag manoeuvreert hij geruisloos langs spoken word, poëzie en muziek. Zijn stem zacht en rauw. Woorden teder en meedogenloos. Klanken kalmerend en scherp. Moze Naél neemt je mee in een wereld waar je oog in oog komt te staan met al jouw tegenstrijdigheden. Door te laveren tussen samen en alleen zijn leerde Moze Naél dat de juiste snaar raken het enige is wat er toe doet.

In februari lanceerde hij zijn multidisciplinair mediaplatform Motel Poëzie waarop de meest bijzondere en innovatieve projecten van Nederland te zien zijn van kunstenaars en schrijvers die werken op het snijvlak van muziek, dans, video, beeld, performance en poëzie.

 

Marrit Jellema
Marrit Jellema won in 2019 een Spoken Award in de categorie ‘lyrics’. In juni 2021 kwam haar spoken word debuutalbum superpersoonlijk uit en in september 2021 stond ze in de finale van het NK Poetryslam. Begin 2023 was de release van haar tweede album, Voor Altijd. Marrit volgde vanaf april 2021 tot februari 2023 het Urban Arts Talent traject van het fonds voor cultuurparticipatie om zichzelf als artiest verder te ontwikkelen. Ze geeft regelmatig workshops poëzie en spoken word, organiseert samen met Explore The North en City of Literature Leeuwarden het spoken-word-evenement ‘Hoge Woorden’ en staat op podia door het hele land. 

Op 30 januari 2024 werd Marrit benoemd tot stadsdichter van Leeuwarden.

Host

Jermaine Berkhoudt
Jermaine Berkhoudt, beter bekend als MC JR, is afkomstig uit Rotterdam. Hij is actief als MC, presentator, programmeur, spoken word artiest- en docent. Op muzikaal vlak ontwikkelde hij zich als rapper onder het indie label VanIeder1, als frontman van Funky Organizers en de helft van MC JR & Th’Acquisition. 

Als MC en host rockt hij de grote podia van festivals als North Sea Jazz en LowLands, poppodia als Tivoli en Paradiso, en events waaronder de International Dance League, Kunstbende en Motel Mozaïque. Daarnaast verdiept hij zich in voice over werk, engineering en sounddesign onder de naam Eetie Eet SoundDesign.

Gastartiest

Luan Buleshkaj
Luan Buleshkaj is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en is een gevestigde naam in de spoken word-scene in Nederland. Luan stond op talloze gerenommeerde podia en theaters in Nederland. Van Lowlands tot aan Carré. Van De Kleine Komedie tot aan Het Nationale Theater. Hij was druktemaker bij Nieuws BV van Radio 1, huisdichter bij Spijkers met Koppen en columnist bij het programma CritiX van FunX. Met zijn solovoorstelling ‘Leeuwenkind’ won Luan de Ramses Shaffy prijs tijdens de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival en de Best of Fringe Award tijdens het Amsterdam Fringe Festival. ‘Luan Buleshkaj blinkt uit in een scherpe pen. Hij toont een enorme taalprecisie en blijft steeds verrassen met zijn rijmschema’s, treffende metaforen of semantische tovenarij’, schreef NRC.

In de zomer van 2024 staat Luan onder andere op Oerol en De Parade.

Hoge Woorden wordt gepresenteerd door Leeuwarden UNESCO City of Literature en Explore the North in samenwerking met Marrit Jellema, De Stadsdichter van Leeuwarden.

Hoge Woorden vindt vier keer per jaar plaats. Gepresenteerd en samengesteld door Marrit Jellema, met meerdere spoken word-performers.