De Stadskas: De Moanne

De Stadskas
de Stadskas
Gratis

Het toonbeeld van worstelingIt toanbyld fan wrakseling

Elke kunstenaar kent het: de worsteling. Doorgaans zie je enkel het eindresultaat – een creatief werk dat precies is zoals het moet zijn. Maar wat is daaraan voorafgegaan? Hoeveel versies zijn er gemaakt? Hoeveel kringverjaardagen zijn er geskipt? Hoe vaak is er geroepen: “Waarom moet ik in hemelsnaam nou zo nodig máken? Waarom heb ik niet genoeg aan werken, slapen, eten en reality tv kijken?!

Tijdens een live-event van De Moanne in de Stadskas vertellen illustratoren en schrijvers over hun worsteling. Moderator Sarah van der Meer loopt rond en vraagt ze het hemd van het lijf. Luister én kijk naar de verhalen van Tjitske van Dijk, Lara Kool, Piter Banga, Hannes Schievink en Sanne Visser.

Over de illustratoren en schrijvers

Lara Kool (1985) uit Dokkum heeft op 32-jarige leeftijd Fries leren schrijven. Ze is derdejaars student aan de Schrijversvakschool en is aangesloten bij Dichterscollectief RIXT. Ze schrijft gedichten en korte verhalen voor volwassenen en kinderen. Haar publicaties verschijnen in onder meer Ensafh , Tsjil en FeRstival. Ze is schrijver van de wintereditie 2023 van de boekenleggers van City of Literature. Eén van haar gedichten staat op een paneel langs de looproute It Dichterspaad in Oudega (Sm).

Tjitske van Dijk
(1975, Nijland) was juf aan een basisschool en werkt nu bij de Afûk. Ze promoot op basisscholen het gebruik van lesmateriaal in de Friese taal. Ze volgde recent het vak Skriuwtechniken A aan de Schrijversvakschool. Voor dit verhaal liet ze zich inspireren door de jongeren die in havens drugs uit de containers halen. ,,W at beweegt hen om dit te doen?’’, vraagt de schrijfster zich af.

Piter Banga (1969) woont in Haren. Hij werkt als ‘nachtwacht’ in het Prader-Willi Huis in Mûnein. Hij heeft zijn eigen Friestalige band (Volk!!). Banga schrijft liedjes en omdat het schrijven van gedichten niet zo goed lukt, is hij overgestapt op proza. Vorig jaar won hij de de door Boeken fan Fryslân uitgeschreven schrijfwedstrijd. Dat werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het café in Jorwert bekend gemaakt. 

Sanne Visser (26) uit Leeuwarden is het ‘hoofd’ achter Waarzitjemetjehoofd. Doordeweeks staat ze voor de klas als docent Beeldende Vorming & CKV. In haar vrije tijd maakt ze linosnedes, stickers en illustraties. Ze verwerkt datgene waar ze een fascinatie voor heeft in haar illustraties. Op haar instagram @waarzitjemetjehoofd deelt ze haar kunstwerken en is te zien waar ze op dat moment zit met haar hoofd. 

Hannes Schievink is illustrator, ontwerper en artiest. In hun werk staat het theatrale en mystieke centraal. Na het behalen van een Bachelor in Illustration Design aan ArtEZ in Zwolle heeft Hannes een Master in Visual Communication gevolgd in Stockholm. Ook volgden zij het Young Talent Programme van Tweespraak, een initiatief van Kultuer Kollektyf.

Deze avond is het resultaat van een spannende prozazomer, waarin 15 nieuwe talenten de kans kregen te publiceren in Leeuwarder Courant en De Moanne.