Van zuid naar noord: Friesland door de bril van Vlaamse auteurs

Hoe hoog is de drempel tussen noord en zuid? Kan het Friese landschap in het Vlaams worden bezongen? Vlaamse Verkenners gaat op onderzoek uit. Op uitnodiging van Explore the North en Vlaams-Nederlands Cultuurhuis deBuren zijn auteurs Astrid Haerens en Anke Verschueren in de week voorafgaand aan het Explore the North-festival in residentie in Leeuwarden.

Ze brengen de festivalthematiek van Explore the North 2021 in de praktijk: met de open houding van de kunstenaar treden ze Friesland tegemoet, klaar om het onbekende te omarmen. Tijdens hun verblijf in Friesland gaan ze op pad met een Friese gids, op zoek naar nieuwe verhalen over stad en platteland, over prehistorie en jonge zeeklei, en uiteindelijk ook over zichzelf. Zij schrijven nieuwe teksten en brengen tijdens het festival fragmenten hiervan op het podium. De teksten worden ook gepubliceerd, onder andere bij deBuren.

De uitkomsten van deze residentie vind je later dit jaar op onze website en social media.

Over de residenten
Astrid Haerens (1989) groeide op in Zwevegem en woont in Brussel. Ze studeerde Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen en schrijft zowel proza als poëzie. Ze debuteerde in 2017 met de roman Stadspanters (Polis). Haar poëziedebuut Oerhert verschijnt begin 2022 bij Atlas Contact. Ander werk van haar verscheen onder meer in De Gids, Revisor, Het Liegend Konijn, Poëziekrant en DW B. Daarnaast werkt ze als schrijfdocent in Brussel.

Anke Verschueren is geboren op Pasen 1994 en neemt haar grote liefde, de taal, overal mee naartoe. Van papier naar podium naar podcast. Ze is afkomstig uit Morkhoven, een Kempisch gehucht zonder supermarkt maar met maïsvelden. Anke schrijft, maakt, speelt, leest, presenteert, monteert, modereert, geeft les en zingt. En daarmee amuseert ze zich mateloos. 

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina