Dit is een dubbelprogramma. Het start met een lezing van Ute Sass-Klaassen over De Kracht van bomen en bossen. Daarna volgt dragen de Jonge Schrijvers werk voor dat zij speciaal in het kader van Bosk en ons wetenschapsprogramma De taal van bomen geschreven hebben. Hieronder lees je er meer over.

 

Hoe ziet het bos van de toekomst eruit?
De jaarringen van bomen vertellen ons van alles over de kwaliteit van hun – en dus onze  leefomgeving. Dendrochronologe Ute Sass-Klaassen kijkt terug in de tijd als zij de jaarringen van de bomen bestudeert. Ze kan nagaan wanneer de boom een droog jaar meemaakte en hoe vaak dat voorkwam. Zo leren we welke bomen bijvoorbeeld wél en welke niet tegen het klimaat van de toekomst bestand zijn. Hoe zien de bossen er in de toekomst eruit? Bestaat het bos nog zoals we het nu kennen? Moeten we onze omgang met bomen en bos aanpassen? Ute Sass-Klaassen vertelt je er meer over. Want onderzoek aan bomen en bossen is actueel, essentieel en superspannend.

Meer weten over het werk van Ute Sass-Klaassen? Lees ook dit interview met haar in Trouw.

 
 
Jonge schrijvers: verhalen over Bosk & bomen
We hebben jongeren van de Jonge Schrijvers-opleiding – van Explore the North en Meeuw jonge theatermakers – gevraagd nieuw werk te ontwikkelen. Met het Arcadia-project Bosk én de verhalen van de wetenschappers die we uitnodigen voor ons wetenschapsprogramma De taal van bomen als basis ontstaan nieuwe verhalen, met een eigenzinnige blik op toekomst & verleden. Dit werk dragen de schrijvers voor na afloop van de lezing van dendrochronologe Ute Sass-Klaassen. Ook kijken we uit naar de literaire Jonge Schrijvers-podcast, die de auteurs samen met Explore the North zullen uitbrengen.
 
 
Literair- wetenschapsprogramma De taal van bomen
De kracht van bomen en bossen van Ute Sass-Klaassen en de verhalen van de Jonge Schrijvers zijn onderdeel van het literair- en wetenschapsprogramma De taal van bomen van Explore the North rondom Bosk van Arcadia. Naast Ute Sass-Klaassen zijn ook dendroklimatoloog Valerie Trouet (27 mei), dendro-archeologe Marta Domínguez-Delmás (9 juni) en de veel in Friesland werkende houtonderzoeker Paul Borghaerts (17 juni) te gast om te vertellen over hun vakgebied. Daarnaast ontwikkelen jonge schrijvers (verbonden aan de Jonge Schrijvers-opleiding van Explore the North en Meeuw jonge theatermakers) nieuw werk dat ze voordragen op 10 juni én een literaire podcast op basis van Bosk en de verhalen van de wetenschappers.

 
Deze verhalenserie vindt plaats in De Westerkerk in Leeuwarden. Vooraf is het mogelijk een heerlijk hapje te eten in het sfeervolle café van De Westerkerk. Er is beperkt plek, dus bestel je diner meteen mee met je tickets. 
 
Vr 10 juni | 20.30 uur | De Westerkerk
Tickets: € 5 | Inclusief vegetarisch driegangendiner € 30

Koop hier je tickets

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina