Menu van Explore the North openen

Foto: Xanne Vera Wijkamp

Eigenzinnige futuristische voorstelling over ontaarding

Tuut Tuut Kwantumschuim is een voorstelling over de ruimte. Of preciezer, een voorstelling over de ruimte waar de mens niet aanwezig is. Over ongeveer 5 miljard jaar is het waterstof in de kern van de zon op en als gevolg daarvan zal de zon zover opzwellen dat de aarde verzwolgen wordt. Als mens hebben we de keuze om samen met de aarde ten onder gaan of om voor dit moment ons zonnestelsel te verlaten. Zeker is in ieder geval dat de mens zich over 5 miljard jaar niet meer hier bevindt. Dat verlaten zonnestelsel is het startpunt van deze voorstelling.

Over de makers

Joost Oomen is dichter, schrijver, drummer en performer. Hij publiceerde de bundels Vliegenierswonden en De stort, de romans Het Perenlied en Visjes, de novelle De zon als hij valt, de vinylsingle Joost Oomen en het album Vruchtjes Eten samen met garagejazzband Kruidkoek. Samen met Kruidkoek maakte hij de voorstellingen Vruchtjes Eten en Tuut Tuut Kwantumschuim. Joost Oomen was zowel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen als stadsdichter van Groningen en won in 2011 het Hendrik de Vriesstipendium voor nieuwe literatuur. De Volkskrant benoemde hem in 2021 tot literair talent van het jaar. Naast dichter en schrijver was Oomen ook actief als organisator van Kantoorpoëzie, Dichters in de Prinsentuin, Explore the North en Het Personage. Oomen kreeg in 2021 bekendheid bij het brede publiek door zijn deelname aan het programma De Slimste Mens.

Kruidkoek is een jonge band bestaande uit Nick Feenstra (saxofoon), Bram Knol (drums), Reindert Kragt (basgitaar) en Tijmen Kooiker (gitaar). De band werd opgericht in 2014 en na twee EP’s (Luchtig beslag en Kruidkoek II: Snode Plannen) brachten zij in de lente van 2018 hun selftitled debuutalbum uit met daarop een mengeling van jazz, garage, funk en rock. In 2016 wonnen ze de Amsterdamse Popprijs en waren zij onderdeel van de Popronde. De band speelde in het Bimhuis, Paradiso, Melkweg en Jazz in Duketown. Alle vier de leden van de band zijn conservatorium geschoold. Kruidkoek wordt vertegenwoordig en uitgebracht door Dox, het label dat ook New Cool Collective, Benny Sings en Giovanca onder zijn hoede heeft. Begin 2020 verschijnt bij Dox hun nieuwe album.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina