Skip intro – flip recap – zes keer de liefde over en weer

Tuimelaar is een performance en een meditatie over de liefde waarin video, poëzie en installatie elkaar uitdagen. In zes afzonderlijke hoofdstukken ondervinden beeldend kunstenaar Jules van Hulst en dichter Tsead Bruinja wat mensen verbindt. Ze delen ervaringen over de omarming van en het verzet tegen de liefde. Dat kan gaan om de liefde binnen een vriendschap of een romantische relatie of de liefde voor iets hogers en ongrijpbaars, de mystieke liefde.

Als je Tuimelaar als een instrument ziet kun je zeggen dat hij rolt. Als je Tuimelaar als een gedrag ziet, kun je zeggen dat hij meebeweegt. Maar wat drijft hem aan? De handen van Van Hulst zou je kunnen zeggen of de woorden van Bruinja, maar dat is het niet. De liefde zet de zaak in beweging en maakt beide mannen de speelbal van een lot waar ze zich aan over moeten geven. Die strijd tussen verzet en acceptatie maakt Tuimelaar en geeft zwaartekracht aan alles op het speelvlak.

Tuimelaar is een productie van Explore the North, kunstenaar Jules van Hulst, dichter Tsead Bruinja, Wieger Steenhuis (showcontrols) en regisseur Annelie David.
 

Over de makers
Jules van Hulst
(Nijmegen, 1984) is beeldend kunstenaar. Begonnen als schilder maar doorontwikkeld als mediakunstenaar. Zijn videowerk wordt vaak gecombineerd met een live aspect en zijn vertellingen zijn overwegend mystiek van aard.
Van Hulst was 10 jaar lid van het internationaal geprezen Collectief 33 1/3. Daarmee ontwikkelde hij diverse muziektheaterperformances en site-specific installaties. Bekend van Blauwbaard (2011), bekroond met 3 sterren in The New York Times. In 2016 maakte Van Hulst zijn solodebuut met de content en regie van het openingsstuk van Classical Next en de productie Owen Wingrave (Opera Bastille.) Sindsdien heeft Van Hulst onder meer een korte film uitgebracht met Douwe Dijkstra, maar vooral de verbinding gezocht met de poëzie.

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) publiceerde sinds 2000 verscheidene bundels in het Fries en in het Nederlands. In de periode 2019-2020 was hij Dichter des Vaderlands, waarbij hij gedichten bij de actualiteit schreef en optrad als ambassadeur van de poëzie. Zijn recentste bundel is Springtij – gedichten over het leven met TBS (2020). Bruinja werkt op en naast het podium regelmatig samen met beeldend kunstenaars, muzikanten typografen en vormgevers. Zijn werk is niet alleen in boeken maar ook op gebouwen, pleinen en in winkels te lezen.

Annelie David (1959, Keulen) is danser en dansmaker. Sinds 1982 leeft zij in Amsterdam. Na 2003 ontwikkelde zij zich als dichter. In 2004 werd David bekroond met de Dunya Poëzieprijs. Haar werk wordt regelmatig gepubliceerd in literaire tijdschriften. David debuteerde in 2013 met de bundel Machandel. Zij werkt regelmatig met dichters, beeldend kunstenaars en musici aan multimediale voorstellingen. Natuur speelt een prominente rol in haar poëzie; sinds 2020 is ze actief betrokken bij de beweging Klimaatdichters. Haar laatste bundel Schokbos (2020), genomineerd voor de longlist van de Grote Poëzieprijs 2021, verkent een ogenschijnlijk onschuldig natuurgebied, een bos dat als camouflage van een voormalig verboden terrein diende waar proeven met munitie plaatsvonden.

Wieger Steenhuis (Emmen, 1982) is 3D-ontwerper/animator, colorist en developer. Hij werkt zowel beeldend als met technisch digitaal maatwerk aan zeer uiteenlopende (theater)producties en installaties. Ook is hij colorist aan verschillende documentaires en korte films. Van 2009 t/m 2014 ontwikkelde en co-produceerde hij het korte film- en videokunstfestival Beeldbuis. Recentelijk werkte hij aan Deep Ocean (2020, Vis à Vis/Blauwe Uur), Heimat Neuhof (2020, Silas Neumann) en Oorlogswinter (2020, De Jonge Honden).

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina