Reactie op een buitengewone daad van verzet
Tsead Bruinja (Dichter des Vaderlands) en schrijfster Babs Gons nemen je mee in een reactie op het prijzenwinnende, genreoverschrijdende boek Alleen de bergen zijn mijn vrienden (2019) van de Iraans- Koerdische journalist Behrouz Boochani. Ze buigen zich over deze buitengewone, geschreven daad van verzet. Hoe is het mogelijk dat onschuldige mensen jarenlang in onzekerheid leven? Boochani is al zes jaar politiek gevangene op het eiland Manus (bij Papoea-Nieuw-Guinea), in één van de slechtste gevangenissen ter wereld. Met zijn boek, dat hij schreef over een periode van vijf jaar per WhatsApp, laat hij zien dat reflectie een eerste stap naar verandering is. Een oproep om de waarheid te blijven vertellen over onder andere het vluchtelingenbeleid.
“Australië is het slechtste land ter wereld als het om de behandeling van vluchtelingen gaat.” – Behrouz Boochani
Over de makers
Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) is dichter en woonachtig te Amsterdam. In 2019 en 2020 is hij Dichter des Vaderlands van Nederland. De 44-jarige Friese Amsterdammer neemt de titel over van Ester Naomi Perquin, die twee jaar daarvoor het ambt bekleedde. Bruinja, de zevende Dichter des Vaderlands, werd gekozen door een benoemingscommissie van kenners en dichters. Hij zal de komende twee jaar gedichten schrijven bij nationale gebeurtenissen en optreden als ambassadeur van de poëzie. Bruinja debuteerde in het Fries in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer) en in het Nederlands in 2003 met Dat het zo hoorde (Contact). Bruinja stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt en treedt op in binnen- en buitenland (o.a. in Peru, Oekraïne en Zimbabwe).
Babs Gons is een Amsterdamse schrijfster, performer, host en docent is de stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven. Een heel nieuwe generatie talent is er al uit voortgekomen. Ze staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar o.a. Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao en Brazilië. Babs presenteert daarnaast verschillende programma’s, waaronder de NK Poetry Slam, de Kindernacht van de Poëzie en de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon waarmee ze onder andere op Oerol en Lowlands stond en die een vast huis in De Melkweg heeft. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur. In het voorjaar van 2019 verscheen Hardop bij uitgeverij Atlas Contact, een door haar samengestelde bundel met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters. Babs schrijft columns voor onder andere het literair tijdschrift Awater en Het Parool.