Reis naar Kenia: een trip vol tegenstrijdigheden

In 2018 reisden de dichters Sytse Jansma en Frank Keizer naar Kenia. Ze kwamen in contact met prachtige poëzie, boeiende mensen en een adembenemende cultuur, maar werden ook geconfronteerd met andere werkelijkheden, politieke intrige en zichzelf. Daar in Kenia waren ze ‘De Westerling’. Terug in Nederland verwerkten ze hun ervaringen in twee persoonlijke performances die ze tijdens Explore the North voor het eerst naar buiten brengen. Frank Keizer neemt onder de loep wat het betekent om, in de woorden van de Keniaanse schrijver Ngũgĩ wa Thiong’o, het ‘centrum te verplaatsen’ – in geografische, politieke en culturele zin. Sytse Jansma neemt je mee naar de plekken in Kenia waar hij tot grote inzichten kwam. Willem Goedhart is moderator van het gesprek met Sytse en Frank. Mogelijk gemaakt door Explore the North.

Over de makers

Sytse Jansma is actief als schrijver van gedichten. Daarnaast is hij ook beeldend kunstenaar en filmmaker. Twee dichtbundels verschenen er reeds van hem: wa’t tate seit moat ek whisky sizze (2008) en as nomaden yn tinten teplak / als nomaden in tenten terecht (2015). In 2016 verscheen het prentenboek Wapper waar hij de tekst van verzorgde. Sytse werkt vaak interdisciplinair. Zo maakt hij animatiefilms en soundscapes bij zijn eigen gedichten. En in 2018 werd er visuele poëzie van hem tentoongesteld op een van de vier poëziemachines in Tresoar. In het najaar van 2018 is hij naar het internationale literatuurfestival Kistrech in Kenia geweest. Daar heeft hij voorgedragen, taal/theaterworkshops gegeven en de culturen en talen van het land ontdekt. Als tweetalig dichter is hij bewust hoe een culturele context invloed heeft op het kijken en luisteren. Momenteel werkt hij aan zijn derde dichtbundel. De opgedane ervaringen en beelden in Afrika neemt hij mee in zijn poëzie.

Frank Keizer (1987) is dichter en essayist. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Polis zijn bundel Onder normale omstandigheden, dat genomineerd werd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee. Hij is redacteur bij het Vlaamse tijdschrift nY en richtte samen met Maarten van der Graaff het online no budget tijdschrift Samplekanon op, dat in 2018 werd bekroond met de Lokienprijs. Zijn gedichten werden vertaald naar het Engels, Duits, Frans, Turks, Roemeens en Portugees. Hij treedt wereldwijd op, van London tot Istanboel en van San Francisco tot India. In het voorjaar van 2019 verscheen zijn tweede bundel Lief slecht ding.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina