Een heuse fusie in festivalland. Op de vooravond van Explore the North gaan we een prachtige samenwerking aan met het Spreekbeurtenfestival. Een festival waar geen artiesten op het podium staan, maar simpele zielen zoals jij en ik die vertellen over een persoonlijke fascinatie. Zo waren hoogtepunten uit de vorige editie spreekbeurten over De drie bruutste moorden uit de Bijbel, De overeenkomsten tussen Gouda en Gaudí en De geschiedenis van de twee Sint-Pannenkoek-vieringen in Nederland. In totaal worden er donderdagavond 24 november zo’n twintig spreekbeurten gehouden in de huiskamers van bewoners van woongroep De Haniahof, in de Haniasteeg, te Leeuwarden.

Do 24 nov | vanaf 19:00 uur – vrije toegang (vol=vol) – klik hier voor het blokkenschema
 

20:00 ASING WALTHAUS – Godly and Creme (Loflied op het prutsen)

20:00 BERT VAN GEEL – Wonderlijke natuur rond ons huis

20:00 REMCO VD NOORD – Retourtje Mongolie op de motor

Over een motortrip van Leeuwarden naar Mongolië met een flinke omweg. Met hilarische ontmoetingen, filosofische overdenkingen, motortechniek en vooral sterke verhalen.

20:00 BRENDA DE GROOT – Hoe biologisch bier biologisch (en proeft) 

Hoe Biologisch bier biologisch Is en hoe deze proeft. Ook worden er bieren besproken die niet biologisch keurmerk dragen maar wel heel goed bezig zijn met de omgeving en recyclen.

21:00 JACCO DE BOER – Hedendaagse Mariaverschijningen in het oorlogsgebied in Syrië en Irak

Terwijl de vernietigende oorlog in het noorden van Syrië en Irak in heftigheid toeneemt komen er steeds meer meldingen van verschijningen van de Heilige Maagd Maria uit datzelfde gebied. In deze spreekbeurt gaan we in op de meest opmerkelijke wonderen die daar de afgelopen tijd zouden zijn geschied.

21:00 SIBREN STIENSTRA – Pythagoras aan de anabolen 

In 1994 bewees Andrew Wiles de laatste stelling van Fermat. Deze super stelling van Pythagoras maakte een reis van het Griekse eiland Samos naar Alexandrië. Van het Oost Romeinse rijk naar het verlichte Europa en via het interbellum naar Cambridge.

21:00 ZENE ZANTINGA – Fietsen van Maastricht naar de Mt blanc zonder kaart, GPS of navigatie 

Tegenwoordig zijn we verknocht aan de makkelijkheid van onze smartphones. We openen Googlemaps en weten precies waar we ons bevinden. In de auto volgen we blind de stem van de navigatie op. Maar om een fietsreis tot een echt avontuur te maken heb ik besloten om geheel zonder kaart, Google Maps of enige vorm van elektronische navigatie van Maastricht naar de Mt. Blanc in Frankrijk te fietsen en weer terug. Ik gebruikte mijn kompas, de zon en mijn eigen crappy kaartjes. En ik spreek ook nog eens geen woord Frans!

21:00 HESTER JENKINS – Speak easy: cocktails uit het interbellum

22:00 RICHARD EN JACOB – Vrouwen en kinderen eerst 

“De ongeschreven regel van hollywood: je laat geen kinderen sterven in je film. Jacob en Richard duiken hun cult film collectie in en gaan opzoek naar de films die dat wel doen. Stervende kinderen, met een knipoog.”

22:00 ELKE VERWOERD – het feministisch misverstand

Een vrouwenquotum, ongelijke lonen, objectivering, maar waardoor komt dit nu echt? Hoe kan het dat vrouwen soms loodrecht tegenover elkaar lijken te staan wanneer we het hebben over emancipatie? Kortom: waar staan Nederlandse vrouwen na 100 jaar kiesrecht? Een loslippig monoloog met een knipoog over de paradoxen, kracht en kwetsbaarheid van vrouwen in een tijd waarin de conventionele maatschappelijke rol steeds minder een rol speelt. Of toch nog wel?

 

22:00 MARINTHE DE HEK – hoe voorkom  je adhd

Drs. M. de Hek neemt u mee in de wondere wereld van diagnoses en stoornissen in de moderne psychiatrie. Bekende termen, mysterieuze achtergronden. Welke geheimen heeft de DSM-V nog voor u? Met gratis extraatje.

22:00 BRENDA DE GROOT –  Hoe biologisch bier biologisch (en proeft) 

23:00 MARINUS GROEN – De krochten van mijn platencollectie

Een spreekbeurt over mooie, persoonlijke, bijzondere en ook heel erg faute platen uit mijn platenverzameling. Niet geschikt voor muziekpuristen.

23:00 CLAUDIA WOOLGAR –  Shit I’m a buitenlander again 

The pros and cons of carpet in the bathroom. A personal reflection on a life spent in countries with uncarpeted bathrooms. From odd things to eat and language as a door, to navigating burkas, farmers and the Ceausescu regime.

23:00 IRIS BOS – Yard signs: Mijn tijd in de Clinton-campagne

Naar de andere kant van de wereld vliegen om twee maanden lang mee te werken de grootste politieke campagne ooit. En dan verliezen. Die kater gaat niet zo snel weg, maar ik ben wel een geweldige ervaring, vele campagne lessen en mooie verhalen rijker. Die vertel ik je graag aan de hand van het meest nutteloze Amerikaanse campagnemiddel: yard signs.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina