ONTMOETING TUSSEN KUNSTENAAR EN WETENSCHAPPER

Oerol spoelt aan op Explore the North! Naast twee eigen projecten organiseert Oerol samen met ons drie Oerol Colleges. Allemaal onderzoeken ze de taal en zetten aan tot nadenken over andere werelden.

Vandaag volg je een Oerol College waarin slaaponderzoeker Marijke Gordijn (Rijksuniversiteit Groningen) en kunstenaars Babette Rijkhoff en Eva Koopman met elkaar in gesprek gaan over slaap, de nacht en hoe ons brein en bioritme functioneren. Chronobioloog Marijke Gordijn weet alles over de biologische klok die aangeeft wanneer het tijd is om te gaan slapen en op te staan. Ze onderzoekt onder andere welke invloed blootstelling aan licht heeft op dat ritme. Als wetenschapper mengt zich dan ook al tien jaar in het debat over de zomertijd versus de winter­tijd, omdat ze vindt dat mensen in verband met hun gezondheid moeten weten waar het om gaat.

Voorafgaand aan het college bezoekt Marijke Gordijn de audio-installatie Stemmen uit de nacht, ontwikkeld door scenograaf Eva Koopmans en podcastmaker Babette Rijkhoff voor Oerol 2019. Stemmen uit de nacht neemt je mee naar de nachtelijke droomwereld van de eilandbewoners. Dromen die de toekomst voorspelden. Dromen waarin er gepraat kon worden met degenen die er niet meer zijn. Dromen die doorklinken in de dag.

De installatie is ook te bezoeken in het Natuurmuseum.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina