ONTMOETING TUSSEN KUNSTENAAR EN WETENSCHAPPER

Oerol spoelt aan op Explore the North! Naast twee eigen projecten organiseert Oerol samen met ons drie Oerol Colleges. Allemaal onderzoeken ze de taal en zetten aan tot nadenken over andere werelden.

Vandaag volg je een Oerol College van ecoloog Thomas Lameris (Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO) over de vogeltrek van ganzen. Tijdens zijn onderzoek vliegt hij als een echte NIls Holgersson met de brandgans mee naar een broedgebied in Arctisch Rusland. randganzen broeden niet alleen in het Arctisch gebied, maar sinds de jaren ’80 ook in de gematigde streken – het Baltisch gebied en ook Nederland. Deze ganzen zitten jaarrond in Nederland en zijn dus eigenlijk geen trekvogels meer. Maar hoeveel verschillen ze nu van hun migrerende soortgenoten? Hebben de Nederlandse broeders ook echt minder kosten dan hun migrerende soortgenoten? Ze hoeven immers niet 3000 kilometer op en neer te vliegen, maar wellicht is deze trektocht wel minder kostbaar dan we tot nu toe hebben gedacht. En spenderen Nederlandse broeders net zoveel tijd om op te vetten?

Thomas bezoekt voorafgaand aan het college de installatie Silent Messengers van Studio Maarten Kolk en Guus Kusters. Deze installatie van vliegers bevraagt op beeldende wijze de snel groeiende ganzenpopulatie op Terschelling. De gans is een controversiële bewoner op het eiland; de populatie groeit razendsnel en verblijft elk jaar langer. Horen de ganzen bij het landschap of bedreigen ze de natuur?

Makers en de wetenschapper gaan in gesprek over de invloed van klimaatverandering op het gedrag van trekvogels, onder leiding van Anne Jan Toonstra.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina