ONTMOETING TUSSEN KUNSTENAAR EN WETENSCHAPPER, MET DAN HASSLER-FOREST

Oerol spoelt aan op Explore the North! Naast twee eigen projecten organiseert Oerol samen met ons drie Oerol Colleges. Allemaal onderzoeken ze de taal en zetten aan tot nadenken over andere werelden. Vandaag volg je een Oerol College over constructief activisme.

Dan Hassler-Forest is als cultuur- en mediawetenschapper verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceert regelmatig boeken en artikelen met onderwerpen als science-fiction, zombies en stripverfilmingen. Deze vormen van populaire cultuur brengt hij in verband met politiek, ideologieën en verschuivingenn in de media-industrie. Wie bijvoorbeeld tegenwoordig naar sciencefiction kijkt, komt weinig optimisme tegen. In The Hunger Games, The Handmaid’s Tale en Black Mirror zien we werelden waarin geweld, schaarste en ongelijkheid heersen. Volgens Dan Hassler-Forest toont dit de crisis waarin onze verbeelding verkeert. Het lijkt of we een desastreuze toekomst makkelijker kunnen voorstellen dan eentje waarin we oplossingen vinden voor dreigende klimaatrampen, artificial intelligence en overbevolking. Dat is een probleem, omdat verbeelding en verandering nauw met elkaar verbonden zijn. Hassler-Forest legt uit waar deze crisis vandaan komt en hoe we kunnen denken over een toekomst met meer perspectief.

Voorafgaand aan het college dat hij zal geven, bezoekt hij de Nieuwe Werelden van Explore the North: een project waarin schrijvers, beeld- en geluidskunstenaars letterlijk nieuwe werelden scheppen en op een constructieve manier nadenken over de toekomst. Tijdens het college komen kunst, wetenschap én publiek bij elkaar in het denken over een positief verzet. Presentator Anne Jan Toonstra leidt het gesprek.

Beeld: Gijs Leijdekkers

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina