Drie verstokte nerds dragen verhalen voor die over hen zijn geschreven

Volgens onze goede vriend Wikipedia is een nerd ‘een term die wordt gebruikt voor mensen wier interesses wat betreft wetenschap, boeken, spellen, stripverhalen, films, verzamelartikelen, muziek e.d. afwijken van de mainstream.’ Een geuzennaam dus, voor hen die een eigen wereld weten te scheppen met pure fantasie. Voor Nerdproza gingen de schrijvers Daan Doesborgh, Zen Roorda en Syds Wiersma buiten de gebaande paden en spraken met drie fervente gamers (Miek Reen – Minecrafter, Ties Wijnen – Bioshock en Joël Huitema – Civilization) over hun passie. Dit leverde buitengewone verhalen van Daan en Zen en een prozagedicht van Syds op, die de gamers je zelf komen voordragen, analoog en face to face met een publiek van vlees en bloed.

Speeltijden

Nerdproza is tijdens Explore the North tweemaal te zien op zaterdag 23 november in Obe: om 18:30 uur en om 21:30 uur.

Nerdproza is een productie van Explore the North.

Over de schrijvers

Daan Doesborgh (Steyl, 1988) is schrijver, dichter en podcastmaker. In 2010 werd hij Nederlands Kampioen Poetry Slam, en momenteel werkt hij aan een roman die zal verschijnen bij uitgeverij Van Oorschot. Sinds 2017 maakt hij de Poëziepodcast, samen met de SLAA en Vrij Nederland, waarin hij maandelijks dichters interviewt aan de hand van twee gedichten. Daarnaast werkt hij aan een vertaling van Ted Hughes’ bundel Crow.

Zen Roorda is een mens die nochtans 30 jaar op deze aardbol rondbeweegt. Als kind speelde hij graag detective en was de meester in het oplossen van niet-bestaande misdaden. Hij verloor zichzelf hier zo in dat hij een carrière op dat gebied najoeg. Echter ontbrak het hem aan de vaardigheden en belandde hij in het theater. Zijn blauwe maandag hobby’s bestaan uit origami (dan wel alleen de vogel) en samen met z’n vader door Europa fietsen. Sinds 2013 maakt hij onderdeel uit van het theatercollectief Illustere Figuren waarvoor hij schrijft, speelt en regisseert. Daarnaast heeft hij deelgenomen aan de Tekstsmederij en geef hij tekstlessen bij Vrijdag (op een maandag gek genoeg).

Syds Wiersma is dichter en filmarchivaris. Na zijn debuutbundel Alles wat ik net betinke woe (1992) bleef het lange tijd stil. Hij studeerde theologie en promoveerde in 2015 op middeleeuwse polemieken tussen christenen, joden en moslims in Zuidwest-Europa. Inmiddels is hij zijn verloren dichtersjaren aan het inhalen. Hij publiceerde de laatste jaren drie dichtbundels: Raffelwjok (2016), het tweetalige Twintig liefdes een Saudade /Tweintich leafdes in Saudade (2017) en Lân sûnder ljurk (2019). Hij vertaalt poëzie uit diverse talen en is een van de oprichters van het Friese dichterscollectief RIXT. Op dit moment werkt hij aan een dichtbundel over Ierland. 

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina