Foto: Marc Henri Queré

’Patafysica: de wetenschap van denkbeeldige oplossingen
Heb je ooit van ’Patafysica gehoord? Het is de wetenschap van denkbeeldige oplossingen. De patafysicus berekent bijvoorbeeld de zijwindgevoeligheid van de optelsom, de oppervlakte van God, de maten van zijn fiets (velosofie); hij stelt een atlas van witte kaarten samen, werkt aan een kadaster van de leegte of aan een geografie van het niets. Matthijs van Boxsel houdt zich bezig met deze wetenschap der wetenschappen en deelt dat graag met jou als publiek. Hij exploreert het universum dat parallel loopt aan de ‘normale’ wereld. Hij huldigt de gelijkwaardigheid van alle zaken en personen en voelt daarom ook niet de behoefte aan humor, polemiek of satire.

Op vrijdag kun je Matthijs van Boxsel ook zien: dan geeft hij je een stoomcursus over domheid en falen op het hoogste niveau.

Over Matthijs van Boxsel
Matthijs van Boxsel is schrijver en domgeer. Hij studeerde cum laude af van Literatuurwetenschappen met een scriptie over de domheid. Dit onderzoek is echter nooit opgehouden en Van Boxsel heeft er inmiddels zijn levenswerk van gemaakt om alle facetten van de domheid in kaart te brengen. Zo publiceerde hij eerder De Encyclopedie van de Domheid, Morosofie, Deskundologie en vrij recent De Topografie van de Domheid. Daarnaast houdt hij zich bezig met de wetenschap der wetenschappen, de ‘Patafysica. Hij richtte samen met Bastiaan van der Velden de Nederlandse Academie voor ‘Patafysica. Hij is tevens als eerste Nederlander benoemd tot Régent du Collège de ’Pataphysique.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina