Een Harry Potter-halsketting, een Lord of the Rings-quilt, of een zelfgeschreven Star Trek-verhaalvariant, alles gemaakt door fans. Onderzoekster Welmoed Wagenaar kijkt er niet vreemd van op. Sterker nog, zelf heeft ze naar eigen zeggen ‘nog steeds een obsessie voor Harry Potter’. Als tiener bracht ze uren door op forumwebsites en ontdekte ze ‘fanfictie’: fictie geschreven door fans, waarbij personages en andere elementen van bestaande verhaalwerelden worden geleend om een eigen verhaal te maken. Welmoed Wagenaar neemt je mee in de wereld van de fanfictie. Schrijvers Alma Mathijsen en Munganyende Hélène Christelle gooien speciaal voor jou de poorten van het fanfictiekasteel van binnenuit open: beiden schrijven speciaal voor dit programma een literaire fanfictie over hun eigen favoriete fandom.

Over Welmoed Wagenaar
Welmoed Wagenaar, junior onderzoeker in het HERILIGION-project van het Meertens Instituut, en PHD-kandidaat aan de Rijksuniversiteit Groningen met als onderzoeksgebied rituelen, online fandom en het dagelijks leven, heeft in 2019 de Cornelis Tiele MA Thesis Award van het Nederlands Genootschap voor Godsdienstwetenschap (NGG) gewonnen. De winnende scriptie, getiteld Framing the Fictional: Making sense of Tumblr media fandom in everyday life, gaat over de rituele dimensies van online fanpraktijken en hoe deze verbonden zijn met het dagelijks leven van fans.

Over Munganyende Hélène Christelle (foto)
Munganyende telt een twintigtal bewogen levensjaren tussen Kigali, Brussel en Amsterdam. Ze creëerde het podcastplatform FUFU&DADELS en maakte indruk met haar maatschappijkritische essays. Zo  werd ze opgenomen in de NRC 101 cultuurlijst, ELLE magazine’s 30 Gretas of now en was ze Fellow bij het Nederlandse Letterenfonds Slow writing Lab. Als maker en denker beweegt Munganyende’s werk zich tussen popcultuur en millenialfeminisme. Daarover ontwikkeld ze het vak Beyonceology aan Artez Hogeschool voor de kunsten. Munganyende’s werk werpt een intieme blik op zwart-zijn, vrouw-wording en thuiskomen. 

Over Alma Mathijsen
Alma Mathijsen studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Op haar achttiende begon ze met schrijven voor de jongerenwebsite Spunk.nl en ze was onderdeel van het columnistenduo Fanny & Alma in Het Parool. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en twee romans. Mathijsen schrijft essays voor NRC Handelsblad. In 2011 verscheen haar debuutroman Alles is Carmen, in 2014 gevolgd door De grote goede dingen, een integere en lichte roman waarin ze afscheid neemt van haar legendarische vader. In 2017 verscheen Vergeet de meisjes, een onheilspellende roman over twee vrouwen die besluiten zich aan de wereld te onttrekken. In november 2019 verscheen Ik wil geen hond zijn.

Naar een concept van Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina