LEVENSVERHALEN OVER BEWONERS DIE GEDWONGEN HUN HUIS UIT MOETEN

Samen met Vlaams-Nederlands huis deBuren, Stad in de Maak en LNVT gaf Explore the North drie Vlaamse schrijvers (Anke Verschueren, Sabrine Ingabire en Younes van den Broeck) en drie Friese schrijvers (Wessel de Vries, Obe Alkema en Marrit Jellema) de opdracht om verhalen over bewoners uit de Almondestraat in Rotterdam te vangen. In deze straat moeten 52 sociale woningen over een tijdje allemaal plaats maken voor nieuwe appartementsgebouwen en andere projectontwikkelaarsideeën. De sociale woningen worden gesloopt of heel ingrijpend gerenoveerd in verband met funderingsproblemen.

De schrijvers trokken in bij de bewoners en schreven een levensverhaal. Een deel van de bewoners neemt je tijdens Explore the North mee naar hun leefsituatie en draagt het levensverhaal zelf voor. Op Explore the North treden de schrijvers Anke Verschueren en Obe Alkema samen op met de bewoners bij wie ze een tijdje introkken. Younes van den Broeck luidt het programma in met een rap die hij maakte naar aanleiding van dit project.

Blik alvast vooruit en lees het verhaal van Anke Verschueren.

Over de Friese schrijvers

Wessel de Vries schrijft toneelstukken en filmscenario’s. In 2017 studeerde hij af aan de opleiding Writing for Performance aan de HKU in Utrecht. Hij werkt (onder andere) voor Tryater, Meeuw Jonge Theatermakers, Theater Sonnevanck, Kameroperahuis, Skoft&Skiep en Natte Haring. Hij liep tijdens zijn opleiding stage bij Orkater en De Toneelmakerij. 

Marrit Jellema is begonnen als dichter en draagt regelmatig voor op het podium. In 2013 kwam haar eerste bundel Liefde, lust en een gebroken hart uit, gevolgd door een tweede bundel Van die dingen. Ze gebruikt het leven om haar heen als inspiratiebron en vangt hiermee de mooiste verhalen.

Obe Alkema (1993) publiceerde in de afgelopen jaren in/op diverse bladen en platforms en debuteerde in november 2018 met de poëzieglossy Obelisque, die genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs 2019. Obe werkt als brandmanager voor Perdu en is poëzierecensent voor NRC.

Over de Vlaamse schrijvers

Anke Verschueren (1994) neemt haar grote liefde, de taal, overal mee naartoe. Van papier naar podium naar podcast. Ze heeft een masterdiploma Nederlands en studeert nu Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Ze werd derde in de txt-on-stagewedstrijd Naft voor Woord 2017 en ging op Das Mag Zomerkamp. In haar vrije tijd bewerkt ze Middelnederlandse literatuur tot luisterverhalen, doet ze stemmenwerk voor reclamespotjes en zingt ze. Tijdens de zomer van 2018 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.

Sabrine Ingabire is columnist, journalist, mensenrechtenactivist en public speaker. Ze studeerde rechten in Brussel en is jongerenadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad. Sabrine is geboren in Rwanda en naar België gevlucht toen ze vier was. Ze groeide op tussen Brussel en Vlaanderen. Sabrine schrijft al heel haar leven: ze schreef een boek op haar veertiende en leverde in 2018 een bijdrage aan de bloemlezing Zwart (Atlas Contact). In 2017 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Haar artikels en columns verschenen onder meer in De MorgenMO*Charlie Magazine en De Correspondent. Op dit moment werkt Sabrine voor NRC in Nederland.

Younes van den Broeck a.k.a. Spitler (1991) is beeldend kunstenaar en schrijver. Zijn maatschappelijk engagement zet hij om in kunst, woord en beeld. In 2018 werd Younes door Vlaams-Nederlands huis deBuren geselecteerd voor de Parijsresidentie. In mei 2018 ontving hij de Koningin Mathildeprijs in samenwerking met Commusaic vzw voor het project ‘Beats and bars’. Hiervoor gaf hij workshops in gevangenissen in New York en België

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina