Wie zijn eigenlijk de mensen die in een orkest spelen?

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) is een van de grootste en bekendste symfonieorkesten van Nederland. De musici uit dit orkest zijn afkomstig van overal ter wereld. Het orkest kent bijna vijftien nationaliteiten en even zoveel talen. Waar het normaal gesproken gaat om het creëren van een symfonie tussen deze musici, focust Solo juist op het individu. Want wie zijn eigenlijk die mensen die in een orkest spelen? Waarom kozen ze voor de muziek en voor hun specifieke instrument? Welke ontberingen hebben ze doorstaan om zo goed te worden (of ging dat vrij makkelijk?) en hoe zijn zij in Noord-Nederland terecht gekomen? Musici uit Japan, Duitsland, Spanje, België, Portugal, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk laten hun instrument deze keer deels staan en vertellen hun persoonlijke verhaal in elk een korte solo, geschreven door drie talentvolle jonge schrijvers en geregisseerd door de theatermakers van het Leeuwarder gezelschap Skoft&Skiep.

Solo is een project van Lân fan taal, Explore the North en Noord Nederlands Orkest
In samenwerking met Skoft&Skiep, Station Noord, Oerol, Tryater, De Nieuwe Oost | Wintertuin en Grand Theatre Groningen

Solo is niet alleen in november op Explore the North te zien, maar toert deze zomer ook langs verschillende festivals.

Over de theatermakers

Aukje Schaafsma
Aukje Schaafsma (1991) is maker en actrice bij theatergezelschap Tryater. Daarnaast maakt ze deel uit van het community-based art-collectief SKOFT&SKIEP, samen met Tatiana Pratley en Karel Hermans. Aukje studeerde in 2015 af aan de Toneelacademie in Maastricht.

Karel Hermans
Karel Hermans (1989) is maker en acteur bij theatergezelschap Tryater. Daarnaast maakt hij deel uit van het community-based art-collectief SKOFT&SKIEP, samen met Tatiana Pratley en Aukje Schaafsma. Karel studeerde in 2016 af aan de Toneelacademie in Maastricht.

Tatiana Pratley
Tatiana Pratley (1985) is maker en regisseur bij theatergezelschap Tryater. Daarnaast maakt zij deel uit van het community-based art-collectief SKOFT&SKIEP, samen met Karel Hermans en Aukje Schaafsma. Ze studeerde in 2012 af aan de regieopleiding van de Toneelschool in Amsterdam.

Over de schrijvers

Jante Wortel (1996) schrijft proza en poëzie. Ze droeg voor bij onder andere Mooie Woorden, Frontaal, Dichters in de Prinsentuin en Literaire Hemel. Jante studeerde in 2017 af aan Creative Writing ArtEZ met de novelle Als de vogel door het glas vliegt en werd daarna geselecteerd voor Arnhemse Nieuwe, en het Slow Writing Lab. Jante werkt aan haar debuutroman, die bij uitgeverij Das Mag zal verschijnen. Ze zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin.

Lowie van Oers (1987) schrijft proza en theater. In 2012 studeerde hij als acteur af aan de Arnhemse toneelschool waarna hij bij meerdere gezelschappen door het hele land speelde. Met theatercollectief Don Majoris maakte hij onder andere de voorstelling Being There, een bewerking van het gelijknamige boek van Jerzy Kosinski. In 2016 publiceerde De Nieuwe Oost | Wintertuin Lowie’s eerste theatertekst, de monoloog ‘Turing’ over wiskundige Alan Turing. Lowie werkt momenteel aan een nieuwe theatertekst en enkele korte verhalen. Hij zit in een talentontwikkeltraject van De Nieuwe Oost.

Nikki Dekker (1989) is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde in Tirade, De Gids, Versal Magazine, Revisor, Deus Ex Machina en op Samplekanon en De Optimist. Ze trad op tijdens onder andere Lowlands en Dichters in de Prinsentuin. In 2016 werd ze geselecteerd voor de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Haar radiodocumentaire De oppas en ik werd genomineerd voor de Prix Europa en haar podcastreeks Iets doen, hoe doe je dat? kreeg een vier sterren in NRC Handelsblad en De Morgen. Nikki zit in een ontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin. dingenvannikki.tumblr.com

Credits

Regie: Aukje Schaafsma, Karel Hermans, Tatiana Pratley (Skoft&Skiep)
Tekst: Lowie van Oors, Jante Wortel, Nikki Dekker
Spel: Kumi Kondo, Katharina Saerberg, Manuel Davila Ares, Stephan Kirschbaum, Florian Schneidt, Isabel Vaz, David Tyler
Productie: Nynke Oele
Concept: Lân fan taal, Explore the North en Noord Nederlands Orkest
In samenwerking met: Station Noord, Oerol, Tryater, De Nieuwe Oost | Wintertuin en Grand Theatre Groningen

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina