Wat levert woede op? Waarom blijft de een altijd positief en is de ander snel boos? Heeft boos worden nut? En hoe constructief is woedend zijn eigenlijk? Kristien Hemmerechts, Özcan Akyol, Dean Bowen en Elfie Tromp maken allen vanuit een andere insteek werk waarin woede een rol speelt. In Woedend! gaan de auteurs op Explore the North met elkaar in gesprek over onder andere bovenstaande vragen. Dit doen ze vanuit een positieve, opbouwende insteek. Elfie Tromp leidt het gesprek.

Elfie Tromp (1985) is columnist en schrijver en publiceert onder andere voor Metro. Ze schuwt geen taboes en bespreekt in haar publicaties zodoende ook het nodige. Toen er op een dag (online) steeds meer haatberichten onder haar columns werden geplaatst, omhelsde ze dit op haar beurt met vriendelijkheid en liefde. Het resulteerde in vriendelijke reacties terug.

Özcan Akyol (1984) stelt in zijn werk vragen aan de kaak zoals hoe asielzoekers zich moeten verhouden tot onze cultuur. Hij verdedigt hierbij niet alsmaar zijn (Turkse) achtergrond en uit geen ongenoegen, maar kijkt welwillend naar onder andere de integratiekwestie. Akyol is columnist voor onder andere het AD en de Stentor. Zijn boeken EUS en Turis werden beide bestsellers.

Kristien Hemmerechts (1955) schreef afgelopen jaar het boek Wolf, over een hoofdpersonage dat altijd heel erg boos is. Haar rijke oeuvre bestaat uit romans, verhalenbundels en autobiografische essays. Ze werd veelvuldig bekroond, onder meer met Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. 

Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij publiceerde eerder op Samplekanon en Hard//Hoofd, in onder andere nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen, en verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bezielde voordracht. Als schrijver is hij vooral bezig de dynamiek van de samengestelde identiteit te onderzoeken en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van zowel een politieke als een maatschappelijke positionering.

Fotocredits Kristien Hemmerechts: Keke Keukelaar

Fotocredits Özcan Akyol: New Day Studio

Fotocredits Elfie Tromp: Oscar van Beest

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina