Neem plaats in een warm nest vol Portugese en Friese gedichten

Hoe gaat het eigenlijk met de grutto? En wat zegt dat over de wereld waarin we leven? Daar waar we ruimte laten voor de natuur vind je de grutto. De Portugese dichters Raquel Lima en Nuno Piteira en de Friese dichters Elmar Kuiper en Jan Kleefstra traden in de voetsporen van deze steltloper en maakten trektochten naar de broedplaatsen van de grutto’s in beide landen. Gebaseerd op meerdere verblijven in Friesland en Portugal voeren de slam poets en dichters je mee in een rijke live ervaring vol met voordrachten en Portugese liederen, gedragen door muziek van Joana Guerra (celliste) en Romke Kleefstra.

Speeltijden en overige info
za 2 okt | 20:30 uur
Westerkerk | Prijs: € 12,50 | Taal: Fries en Portugees

Koop hier je tickets.

Godwits is een productie van Explore the North en speelt ook op 30 september in de Nicolaaskerk, Vlieland & op 1 oktober Aerden Plaats, Oudebildtzijl.

Over de makers

Nuno Miguel Garcia Piteira (1974) is al van kinds af aan gefascineerd door woorden en klanken. Vooral de samenwerkingen met kunstenaars uit verschillende hoeken geven hem de energie en inspiratie voor zijn visuele poëzie, spoken word, workshops van poetry slam, performances, vertalingen, installaties, en andere collectieve projecten. In de hoop dat het anderen aanzet tot dromen en hun innerlijke (en uiterlijke) werelden te veranderen, wijdt hij zijn tijd momenteel vooral aan het creëren van persoonlijke momenten voor een collectief bewustzijn, in woord en geluid. Godwits is voor Nino het bewijs dat taal mensen kan samenbrengen, voor het bouwen van iets dat nodig en nuttig is voor iedereen, en het verhogen van het respect voor alle vormen van leven.

Raquel Lima (1983) is een Portugese dichteres, performer en kunsteducator. Voor haar poëzie bezocht ze gedurende een tienjarige reis landen in Europa, Zuid-Amerika en Afrika. Tijdens deze periode presenteerde ze haar werk via literatuur, vertellingen, poetry slam, spoken word, performance en muziek, onder andere op FLIP – Festa Literária Internacional de Paraty. Ze publiceerde haar poëzie in verschillende talen als spoken word performance artieste en organiseerde poëzieworkshops, met als hoogtepunt de ‘Workshop Poëzie, Ras en Gender: voor een intersectioneel poëtisch schrijven’. In 2019 publiceerde ze haar eerste dichtbundel en luisterboek, getiteld Ingenuidade Inocência Ignorância. Daarnaast doet ze ook academisch onderzoek naar onder andere slavernij en afrodiasporische bewegingen.

Joana Guerra (Lissabon, 1983) bewoog zich na haar klassieke studie cello naar avontuurlijke muzikale landschappen vol akoestische experimenten. Naast het produceren van haar eigen soloreleases Gralha (2013) en Cavalos Vapor (2016) werkt ze een intensief samen met talloze andere muzikanten en kunstenaars voor verschillende experimentele- en improvisatie-muziekprojecten. Zo speelt ze in het vrije improvisatie trio Bande à Part, met The Alvaret Ensemble en in de spoken word band Tapete.

Jan en Romke Kleefstra vermengen poëzie, muziek en video op een ruimtelijke en melancholische wijze, die zijn oorsprong vindt in het mensloze landschap van het Lege Midden in Friesland. Het werk gaat over land tussen de meren en nabij de zee en de zintuiglijke weerslag daarvan. Jan schrijft de poëzie en draagt voor, Romke verzorgt de muzikale begeleiding. In hun werk staat de teloorgang van het leven in het economisch geëxploiteerde landschap centraal.
Al ruim 10 jaar brengen ze in vele verschillende internationale samenwerkingen muziek- en filmreleases met Friese titels en Friestalige poëzie uit, die over de hele wereld worden uitgegeven. Met deze samenwerkingen treden zij ook in binnen- en buitenland op. Ze werken graag samen met andere kunstvormen, zoals schilderkunst en videokunst.
Van Jan Kleefstra zijn elf dichtbundels verschenen, bij onder andere Friese Pers Boekerij en uitgeverij Aspekt. Hij schrijft zowel in het Nederlands als in het Fries. Romke Kleefstra heeft samen met Chris Bakker twee releases uitgebracht.Elmar Kuiper schrijft, tekent, schildert en filmt. Zijn werk werd genomineerd voor de Fedde Schurerpriis (Hertbyt, 2004), de C. Buddingh’-prijs (Hechtzwaluwen, 2010), de J.C. Bloemprijs (Ruimtedier, 2016) en staat op de shortlist van de Piter Jellespriis (Hiemsiik, 2015). Hij won vier keer een Rely Jorritsmapriis. In 2017 verscheen de Duitse bundel: Da scharwenzeln spottvögel mit der schwerkraft, vertaald door Stefan Wieczorek, bij uitgeverij Edition Virgines, Düsseldorf. Het gaat om een selectie van 60 gedichten uit de zes reguliere bundels die tot dusver verschenen. In 2018 verscheen de intieme bundel Stienkeal.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina