Poëzie doortrokken van een intense emotie

Als zoon van een Palestijnse vader en een Syrische moeder werd Ghayath Almadhoun (1979) geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in Damascus. Hij studeerde Arabische literatuur aan de Universiteit van Damascus en werkte als cultureel journalist. Sinds 2008 woont Almadhoun in Stockholm. Daar schreef hij gedichten in het Arabisch, die inmiddels in een behoorlijke reeks talen zijn uitgebracht.

In 2014 verscheen een Nederlandse vertaling van een reeks gedichten getiteld Weg van Damascus. Hij beschrijft de heimwee naar het vaderland en het schuldgevoel van een jonge intellectueel die zijn geboorteland heeft verlaten. Dit voorjaar verscheen de bundel Ik hier jij daar, een samenwerking van Ghayath met Anne Vegter, onze Dichter des Vaderlands tót dit jaar.

Uit zijn gedicht De stad: “De stad lijkt op rimpels, in elkaar geplooid als de lichamen van de mensen die zijn vergeten in de cellen van de Derde Wereld, uitpuilend als een doorboorde herinnering, opvallend als de kleren voor een feest, schaamteloos als de draden van een Perzisch tapijt.”

Foto: Cato Lein

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina