Foto: Jaap Robben door Stephan Vanfleteren

Mijn boek jouw boek of geen boek

Literair podium Frontaal is hét schrijverspodium van nu! Met optredens, interviews, prijsvragen en een eigenzinnige swing presenteert Frontaal de tofste aanstormende én gevestigde schrijvers in één programma. Sinds 2015 neemt Frontaal maandelijks bezit van diverse podia in Nederland en dit keer zie je ze bij ons! Voor de speciale Explore-editie zijn schrijvers & performers Jante Wortel, Marrit Jellema, Raymond Muller en Jaap Robben te gast. Zij dragen voor én hebben een wervelend rondetafelgesprek over woorden en woordkunst en ongetwijfeld nog veel meer, onder leiding van organisator en moderator Robbert Meijntjes.

Over de makers

Jante Wortel wilde clown worden, maar kreeg in het jeugdcircus te horen dat ze daar te verlegen voor was. Toen ging ze schrijven. Ze won Write Now!-Groningen 2016, studeerde af aan Creative Writing ArtEZ en is geen familie van Maartje Wortel. Haar moedige debuutroman Weerlicht, over de verstikkende dynamiek van een gezin en de vraag hoe je iemand kunt helpen die zichzelf dwangmatig kapotmaakt, verscheen deze zomer. Jante kijkt als mens graag YouTube-filmpjes van panda’s die uit bomen vallen, en haar twee konijnen, Bennie en Pleun, zijn een opkomende hit op Instagram onder @thelifeofbennieenpleun.

Marrit Jellema won in 2019 een Spoken Award in de categorie ‘lyrics’. In juni 2021 kwam haar spoken word debuutalbum superpersoonlijk uit en in september 2021 stond ze in de finale van het NK poetryslam. Marrit volgt sinds april 2021 het Urban Arts Talent traject van het fonds voor cultuurparticipatie om zichzelf als artiest verder te ontwikkelen. Ze geeft regelmatig workshops poëzie en spoken word en staat op podia door het hele land.

Raymond Muller is acteur en schrijver en werkt onder andere voor Illustere Figuren en Tryater. Raymond is geboren en getogen in Leeuwarden, waar hij nog altijd woont en inmiddels eenentwintigjaar een seizoenkaart van Cambuur heeft. Hij laat zich inspireren door tijd, zijn omgeving en alles wat buiten het zicht ligt. Zijn teksten hebben invloeden van spoken word, toneel en proza en kunnen zowel wegdromen als recht voor zijn raap zijn. Raymond wil zichzelf en de wereld begrijpen, heeft niets op met poëtische zweverigheid en heeft weinig gevoel voor dans.

Jaap Robben schrijft niet specifiek voor een leeftijd, maar voor iedereen in het bijzonder. Hij veroverde met zijn romandebuut Birk boekhandel, lezer en recensent. Birk werd bekroond met o.a. de Nederlandse Boekhandelsprijs. Zomervacht haalde de longlist van de International Booker Prize 2021, was DWDD Boek van de Maand en oogstte ook buiten de Nederlandse taalgrenzen veel lof. Robbens romans worden verfilmd en zijn werk verschijnt inmiddels in vijftien talen. Zijn langverwachte nieuwe roman Schemerleven, een prachtig eerbetoon aan de vele ontkende ‘weggestopte’ kinderen, onmogelijke liefde en hun voor leven getekende ouders, ligt deze week echt nét in de winkel; een primeur op Explore The North!

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina