Grote kans dat je nog nooit van de dichter Fritzi Harmsen van Beek hebt gehoord. Vrees niet, geeft niks. Dat hadden de Poezieboys tot een jaar geleden ook niet. En mocht je haar al kennen, dan ken je haar als de dochter van de tekenaar van Flipje van Tiel of als de flodderdiva die in de gekraakte villa Jagtlust mythische feesten gaf. De Poezieboys kennen haar als een lieve vrouw die moeite met het leven had. Een originele, gulle en talentvolle vrouw die prachtig kon schrijven en tekenen, die van kleine weerloze diertjes hield, grassprietbrieven schreef en eindeloos veel walnoten beschilderde. De Poezieboys brengen een mythe over een van Nederlands grootste dichters. Voor de voorstelling van zaterdag 19 juni 20.00 uur geeft Prof. Dr. Maaike Meijer een inleiding. Hierin zal zij ingaan op het leven en werk van Frederike Harmsen van Beek – het nodige tegenwicht tegen alle mythevorming rondom Fritzi.

Speeltijden en overige info
za 19 juni – 20:00 uur > diner in De Westerkerk bij te boeken
Westerkerk | prijs: € 12,50 – 20.00 uur | Taal: Nederlands

Koop hier je tickets.

Over de Poezieboys
In 1966 komen op uitnodiging van Simon Vinkenoog handenvol dichters bijeen in Carré. Hun maaltijd: een halve kip en een joint. Deze dichters, waaronder een debuterende Jules Deelder, Johnny the Selfkicker en Vinkenoog zelf traden op voor een dampend, joelend en stijf uitverkocht Carré. Jos Nargy en Joep Hendrikx vragen zich af waarom een dergelijke avond tegenwoordig haast ondenkbaar lijkt. De poëzie verdient beter, vinden zij; en ze richtten de Poezieboys op.

Jos en Joep maakten voorstellingen die onder andere te zien waren op theaterfestival de Parade en in verschillende theaters. Ook organiseerden ze poëzieavonden met jonge (levende!) dichters en richten ze de Poeziebar (voorheen de ‘Poezieclub’) op. Samen met muzikant Bas Prins brengen zij de beste poëzie van dit moment, geïnspireerd op die ene legendarische avond in Carré. En natuurlijk met als doel: uitverkochte, dampende en joelende zalen voor de poëzie! Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken.

Over Prof. Dr. Maaike Meijer
Maaike Meijer (1949) is neerlandicus, literatuurwetenschapper en honorair hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Eerder publiceerde ze onder meer de veelgeprezen biografie van Vasalis (2011). In 2015 verscheen Stoeten Ritseldingen, een schrijversprentenboek over het beeldende werk van Fritzi Harmsen van Beek. In 2018 volgde Meijer dit op met Hemelse mevrouw Frederike, een biografie over de schrijfster en kunstenares Harmsen van Beek. De biografie stond op de shortlist van de Bookspot Literatuurprijs voor non-fictie. Tijdens de inleiding op de voorstelling zal Meijer ingaan op het leven en werk van Frederike Harmsen van Beek – het nodige tegenwicht tegen alle mythevorming rondom Fritzi.

De Poezieboys waren eerder dit jaar te gast in Opium (NPO4). Je kun deze uitzendig hier beluisteren.

Ook hebben ze een boek samengesteld, met gedichten van F. Harmsen van Beek. Maak kennis met de Poezieboys in dit filmpje:

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina