“Dokter Faust, de vermaardste van alle toovenaars, wiens naam ieder kent, heeft zich ook eene poos te Leeuwarden opgehouden. Hij had daar zijn intrek genomen in het Hooghuis, weleer eene herberg in de nabijheid van de oude boterwaag, naast de tegenwoordige Lombardstraat.”

Veel mensen weten niet dat de duivel zich ooit in de persoon van Dokter Faust in Leeuwarden heeft laten zien. Op een dag bezocht de Dokter een barbier in de Amelandsstraat om zich te laten scheren. Maar hoe hard de beste man ook werkte, de baard van Faust groeide meteen weer aan. Dit vreemde voorval was een voorbode van een reeks aan gebeurtenissen in de stad die geen inwoner meer zou vergeten. Uiteindelijk vloeide het bloed over het Waagsplein, zo hoog dat de mensen tot aan de enkels er door moesten waden. Natuurlijk is er nu niemand meer die het echt kan navertellen. Er resten enkel nog de legendes.

Explore the North gaat op zoek naar de waarheid achter deze duistere gebeurtenis in geschiedenis van Leeuwarden. Wij vragen kunstenaars in allerlei disciplines om het verhaal nieuw leven in te blazen en op divers manieren opnieuw te vertellen. Beeldend, verhalen, musicerend en explorerend. Welke betekenis heeft dit bizarre bezoek van Faust aan Leeuwarden nog in 2014? 

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina