Foto: Neeltje de Vries

Surrealistische voorstelling vol poëzie en IJslandse folklore

Wie aan IJsland denkt, denkt aan gletsjers, geisers en wilde pony’s. Maar wist je dat de grootste onbekende twintigste-eeuwse dichter van Europa ook van dit mysterieuze eiland afkomstig is?
Joost Oomen, Willie Darktrousers en de Poezieboys en brengen met deze performance een ode aan zuiplap, poolreiziger en literair wonderkind Jörgi Eisføgl. De voorstelling stelt je verbeeldingskracht op de proef en neemt je mee naar een wereld van kleurrijke poëzie en wonderlijke gebeurtenissen, zoals alleen Joost, Willie en de Poezieboys dat kunnen.

EISFØGL is een productie van Stichting Poezieboys en Explore the North. Met dank aan De Parade.

EISFØGL – Joost Oomen, Willie Darktrousers & de Poezieboys
zaterdag 15 oktober
16:45 – 17:20
19:15 – 19:50
21:00 – 21:35
De Kapel

Over de makers

Willie Darktrousers (1990) is kunstenaar, muzikant en maker uit het Friese dorpje Donkerbroek. Hij maakt beeld en geluid waarin hij onderzoekt naar wat animisme in deze tijd kan betekenen. Willie Darktrousers is onderdeel van de Explore the North-productie Poetic Resistance, een poëtische muzikale performance over woede en verzet, die hij samen met Martin Rombouts, Maxime Garcia Diaz en Dean Bowen maakt.

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, drummer en performer. Hij publiceerde de bundels Vliegenierswonden en De stort, de romans Het Perenlied en Visjes, de novelle De zon als hij valt, de vinylsingle Joost Oomen en het album Vruchtjes Eten samen met garagejazzband Kruidkoek. Samen met Kruidkoek maakte hij de voorstellingen Vruchtjes Eten en Tuut Tuut Kwantumschuim. Joost Oomen was zowel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen als stadsdichter van Groningen en won in 2011 het Hendrik de Vriesstipendium voor nieuwe literatuur. De Volkskrant benoemde hem in 2021 tot literair talent van het jaar. Naast dichter en schrijver was Oomen ook actief als organisator van Kantoorpoëzie, Dichters in de Prinsentuin, Explore the North en Het Personage. Oomen kreeg in 2021 bekendheid bij het brede publiek door zijn deelname aan het programma De Slimste Mens.
                                         
Poezieboys
In 1966 komen op uitnodiging van Simon Vinkenoog handenvol dichters bijeen in Carré. Hun maaltijd: een halve kip en een joint. Deze dichters, waaronder een debuterende Jules Deelder, Johnny the Selfkicker en Vinkenoog zelf traden op voor een dampend, joelend en stijf uitverkocht Carré. Jos Nargy (1988) en Joep Hendrikx (1994) vragen zich af waarom een dergelijke avond tegenwoordig haast ondenkbaar lijkt. De poëzie verdient beter, vinden zij; en ze richtten de Poezieboys op.
Jos en Joep maakten voorstellingen die onder andere te zien waren op theaterfestival de Parade en in verschillende theaters (onder andere met Fritzi (2021), een voorstelling gericht op het leven en werk van dichteres Fritzi Harmsen van Beek). Ook organiseerden ze poëzieavonden met jonge (levende!) dichters en richten ze de Poeziebar (voorheen de ‘Poezieclub‘) op. Natuurlijk met als doel: uitverkochte, dampende en joelende zalen voor de poëzie! Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken.

Credits
Concept, tekst en spel: Joost Oomen
Concept, tekst en spel: Jos Nargy                         
Concept, spel en muziek: Willie Darktrousers
Concept, spel en regie: Joep Hendrikx     
Productie: Stichting Poezieboys en Explore the North            
Uitvoerende productie: Sander Koning     
Zakelijke leiding: Nadine van Pinxteren    

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina