Interdisciplinaire makers kijken met een scheef hoofd naar taal

In Dictieland buigt een collectief literaire makers zich over meertaligheid in de breedste zin van het woord. Van wie is taal? Hoe vertaal je taal? Wat ontstaat er als je vertaalt en wat gaat verloren? Centraal staat een zoektocht van de makers naar de geldigheid van taal en de (on)mogelijkheid om de ander daarmee écht te bereiken, om elkaar écht te verstaan, of je nou dezelfde taal spreekt of niet. Eerder dit jaar was dit project te zien op Wintertuin festival in Nijmegen. Voor Explore the North 2023 wordt een nieuwe versie op de planken gebracht, waarvoor de schrijvers Preston Losack, Heleen van Maldegem en Merlijn Huntjens bij elkaar komen tijdens een residentie in Leeuwarden dit najaar. 

Dictieland is een initiatief van Wintertuin in samenwerking met Explore the North. 

Over de makers

Preston Losack schrijft lyrische gedichten met surrealistische invloeden in een combinatie van Engels, Nederlands en Fries. Hij komt oorspronkelijk uit Dallas, Texas. Onderwerpen als vissen, seksualiteit, klimaatverandering en vriendschap keren vaak in zijn gedichten terug. Preston publiceerde onder meer in de Leeuwarder Courant, de Moanne en in publicaties van Leeuwarden City of Literature.

Heleen van Maldegem is een veelzijdige artiest die zowel op het podium als achter de schermen haar creatieve stempel drukt. Sinds haar jeugd heeft ze opgetreden in gerenommeerde Nederlandse theaters, wat het fundament legde richting een musicalopleiding. Tegenwoordig is ze nog regelmatig te zien in intieme theaterproducties, al dan niet ondersteund met gebarentaal. Daarnaast ontwikkelde ze zich als filmmaker en regisseur met een specifieke focus op de visuele kunst van de camera. Onder de veelheid aan diverse projecten die ze heeft aangepakt blijft één thema steeds prominent aanwezig in al haar werk: communicatie en taal. 

Merlijn Huntjens is schrijver. Tussen 2013 en 2018 was Merlijn actief als poetry slammer en trad hij veel op in Nederland, België en een enkele keer in Duitsland. In 2016, 2017 en 2018 stond hij zelf in de finale van het NK poetry slam. Tussen 2017 en 2019 was hij stadsdichter van Heerlen. Merlijn is maker bij Wintertuin. Er verschijnen regelmatig gedichten van zijn hand in literaire tijdschriften zoals De Revisor en Tirade en in 2022 kwam zijn chapbook ‘De zee zwaait terug’ uit bij Wintertuin.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina