Spannend door de dingen die juist níet beschreven worden

De poëzie is voor onze nieuwe Dichter des Vaderlands (2017 – 2019) geboren achter tralies. Ester laat haar publiek even het leven van iemand anders ervaren. Haar directe en herkenbare voordrachten gaan over alles wat er niet is of zoals ze zelf zegt: “In zekere zin is poëzie een blik door het sleutelgat, je ziet een schim van wat er achter het gedicht nog ligt.”

De titel Dichter des Vaderlands mag Ester Naomi Perquin sinds januari dit jaar dragen. Voor die tijd werkte ze onder andere vijf jaar in de gevangenis (aan de goede kant), waar ze begon met schrijven. Het ontwikkelen van gedichten kwam vooral voort uit het besef van haar eigen tijdelijkheid, ze verloor op jonge leeftijd haar vader. Je wordt als luisteraar even in een ander leven meegetrokken, mede dankzij Esters fascinatie voor dingen die niet plaatsvinden. Verwacht stukken over “wat er rommelt in de wereld”: de drijfveren van de mens in de maatschappij, waarover we met elkaar van mening verschillen en waarover we het eens zijn.

Ester schreef een stukje over dwalen:

Achteraf kan ik aantonen dat het verdwalen nuttig was. Verrassend. Meeslepend. Daar is niet zoveel voor nodig. Onhandigheid kan gemakkelijk doorgaan voor een hang naar avontuur, denkt u niet? Dus stippel ik geen routes uit en raadpleeg geen kaarten. Ik raak niet wezenlijk betrokken bij mijn eigen beweging. Wel vertrouw ik op informatieborden, toevallige passanten, taxichauffeurs, toeristencentra en politieagenten. Men is doorgaans aardig.” – uit haar Citybook over Boekarest.

br>

 

Deze voordracht is onderdeel van Het Poëziekanon
In deze mallemolen van de literatuur vuren verschillende dichters gedurfde gedichten op je af. Na dit schot woordhagel krijgt de uitdrukking ‘het hart op de tong hebben’ voor altijd een andere betekenis. Jong talent en ervaren schrijvers delen het podium: Simone Atangana Bekono, Jan Glas, Marije Langelaar, Tjitske Jansen, Ester Naomi Perquin, Arjan Hut en Tonnus Oosterhoff.
Het Poëziekanon vindt plaatst gedurende twee sessies op zaterdag:
Deel I | 19:30 – 20:15

Ester Naomi Perquin, Arjan Hut, Simone Atangana Bekono & Tonnus Oosterhoff.

Deel 2 | 22:00 – 22:45

Marije Langelaar, Jan Glas, Tjitske Jansen en Elmar Kuiper.

Foto: Lenny Oosterwijk.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina