Houtstromen onthullen de geschiedenis van De Westerkerk

Paul Borghaerts onderzocht al van honderden Friese kerken, stadspanden en boerderijen de herkomst van het hout waarmee ze gebouwd zijn. Tijdens Arcadia onderzoekt hij het hout van de constructie van De Westerkerk in Leeuwarden – onder andere podium én thuisbasis van Explore the North. De kerk stamt uit de 16e eeuw en de balken kunnen ons iets vertellen over de wereld van onze voorouders. Veel van het eeuwenlang in Noord-Nederland geïmporteerde hout is behouden gebleven in talloze nog bestaande boerderijen, kerken en stadspanden. Door deze te onderzoeken kunnen we de houtstromen naar Noord-Nederland ontrafelen. Paul Borghaerts schreef er een boek over. Waar kwam het hout van bijvoorbeeld De Westerkerk vandaan en wanneer is het toegepast in de bouw? Borghaerts neemt ons mee in zijn boeiende onderzoek, dat een stuk verborgen geschiedenis van De Westerkerk en de wereld waarin onze voorouders leefden onthult.

Literair- wetenschapsprogramma De taal van bomen

De Westerkerk spreekt van Paul Borghaerts is onderdeel van het literair- en wetenschapsprogramma De taal van bomen van Explore the North rondom BOSK van Arcadia. Naast Paul Borghaerts zijn ook dendroklimatoloog Valerie Trouet (27 mei), dendro-archeologe Marta Domínguez-Delmás (9 juni), en bomenbioloog Ute Sass-Klaassen (10 juni) te gast om te vertellen over hun vakgebied. Daarnaast ontwikkelen jonge schrijvers (verbonden aan de Jonge Schrijvers-opleiding van Explore the North en Meeuw jonge theatermakers) nieuw werk en een literaire podcast op basis van BOSK en de verhalen van de wetenschappers.
 
Deze verhalenserie vindt plaats in De Westerkerk in Leeuwarden. Vooraf is het mogelijk een heerlijk hapje te eten in het sfeervolle café van De Westerkerk. Er is beperkt plek, dus bestel je diner meteen mee met je tickets.

17 juni | 20.30 uur | De Westerkerk
Tickets: € 5

Koop hier je tickets

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina