Check ​​fris, Fries fictietalent in de kas! Nadat zes Friese talenten de afgelopen zomer de papieren podia van Leeuwarder Courant en de Moanne beklommen, zijn ze nu te zien en te horen in De Stadskas. In hun korte verhalen, liedteksten en gedichten buigen ze zich over het thema De Kloof. Gapende gaten, tussen tja, van alles. Het ik en de ander, hier en daar, realiteit en verlangen, toen en nu, leven en dood. Deze avond brengen ze – een deel van – hun publicaties ten gehore. Met Nicole van den Berg, Myrthe Dijckhoff, Mees van Rijswijk, Rinske Dolstra en Preston Losack.

di 4 okt | 20:00 – 22:00 uur

Over de schrijvers

Myrthe Dijckhof (19) zit op het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé. Na haar examens wil ze in een tussenjaar in Denemarken zich de Deense taal eigen maken. Taal is haar grote liefde, al van jongs af aan is ze veel bezig met lezen en schrijven. Haar blauwe notitieboek is altijd bij haar, voor het geval iets bij haar opkomt. In haar werk raakt ze vooral geïnspireerd door de intimiteit van emoties, de natuur en de kunst. Naast proza schrijft ze graag poëzie. Over enkele jaren hoopt ze actiever deel te nemen aan het openbaar schrijverschap.

Mees van Rijswijk (22) is schrijver, muzikant en zacht-activist. In zijn teksten kiest hij zijn woorden zorgvuldig: alles wat meer dan vijf lettergrepen telt valt al af. Daardoor kan Mees maatschappelijke thema’s op een subtiele, toegankelijke manier aansnijden. Op dit moment zit Mees in zijn laatste jaar van de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden en in zijn dromen staat hij over tien jaar op alle podia van Nederland de kunst van de eenvoud te beoefenen.

Preston Losack is geboren in Texas, Verenigde Staten. De liefde bracht hem via België naar Friesland, waar hij werkzaam is als dichter, vertaler en in hobbywinkel de Duif.

Nicole van den Berg (1988) woont, werkt en wandelt – met haar stabij Yuko – in Leeuwarden. Ze schrijft graag over gewone mensen die er het beste van proberen te maken. Daarnaast werkt ze als communicatieadviseur en contentontwikkelaar. In 2021 bracht ze in eigen beheer Het Losloopveld uit, een zelf geïllustreerde bundel met korte en nog kortere verhalen. Haar werk is te vinden op www.slenteraar.nl.

Rinske Dolstra (2003) won in 2021 de landelijke finale van Kunstbende in de categorie Taal, droeg onder andere voor op het Wintertuinfestival, bij Explore the North, op Oerol en sprak in een podcastaflevering van NPO radio 1. In opdracht van Meeuw Jeugdtheaterschool en Explore the North schreef die samen met de Jonge Schrijvers twee voorstellingen waaronder TOEN RIJST NOG JONG WAS. Rinske schrijft theater, proza en poëzie over eindeloze gedachtestromen, het niet willen zijn van een stekje, schreeuwende mensen en huilen in de stiltecoupé.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina