Menu van Explore the North openen

Grenzeloze fluïditeit

Tobi Lakmaker schreef ooit dat hij dacht dat Maggie Nelson hem het beste kent: “Ze kent me niet, maar zo voelde het wel toen ze in haar roman The Argonauts over haar transmasculiene partner Harry schreef: ‘I’m not on my way anywhere, Harry sometimes tells inquirers. How to explain, in a culture frantic for resolution, that sometimes the shit stays messy? How to explain that for some, or for some at some times, this irresolution is OK – desirable, even?’”

In 2016 verscheen De Argonauten van de Amerikaanse schrijfster Maggie Nelson, een boek over haar relatie met Harry, maar bovenal een pleidooi voor fluïditeit. Een hele generatie jonge Nederlandse schrijvers las en bewonderde Nelson om haar fluïde afwisseling van essay, poëzie en anekdote, haar gedurfde, soms brute eerlijkheid en haar beschrijvingen van queer liefde.  

Met De Argonauten als rode draad gaat Tobi Lakmaker met collega-schrijvers in gesprek over auto-fictie, het mengen van genres en reflecties op gender in hun eigen werk.
 

Over de makers
Tobi Lakmaker
Tobi Lakmaker (1994) schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en LINDA.meiden. Na korte tijd Russisch en literatuurwetenschap gestudeerd te hebben rondde hij in 2018 zijn opleiding filosofie af. Tobi debuteerde met één van de meest spraakmakende boeken van 2021: De geschiedenis van mijn seksualiteit.

Thomas van der Meer
Thomas van der Meer (1986) studeerde in 2019 af aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Hij vindt de werkelijkheid interessanter dan wat hij zou kunnen verzinnen, dus die vind je terug in alles wat hij schrijft. Welkom bij de club is zijn debuutroman. Van der Meer schrijft columns voor de Volkskrant en &C.

Helena Hoogenkamp
Helena Hoogenkamp (1986) schreef tien toneelstukken en droeg poëzie voor op Lowlands, de Parade en Oerol. Ze schrijft onder andere voor de VPRO Gids, Metropolis M, Theatermaker en De Internet Gids. In 2015 verscheen haar novelle Kleine zeemeermin, per ongeluk dood. Ze debuteerde in 2021 met de roman Het aanbidden van Louis Claus, die zeer lovend werd ontvangen in de pers.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina