Anne-Goaitske Breteler | Foto: Wilma Frankema

Een gesprek over waanzin en ontregeling

Schrijvers Corinne Heyrman en Anne-Goaitske Breteler houden zich los van elkaar bezig met thema’s rondom gekte en psychische kwetsbaarheid. De Vlaamse Heyrman schreef haar debuutroman Het begin en zijn oneindigheid (ook als voorstelling te zien op Explore the North) en de Friese Breteler het nog te verschijnen De laatste dagen van de dorpsgek. Het tweetal loodst je mee over de fascinerende, soms liefdevolle, soms grillige wegen van de waanzin. Een gesprek over de angst voor ontregeling, de maatschappelijke kijk op psychische problematiek en erfelijkheid. Als je (groot)vader psychotisch was, word jij dat dan ook? Wil je dat weten?

Corinne Heyrman | Foto: Lin Woldendorp

Over de makers

Het werk van Corinne Heyrman verhoudt zich in alle vormen tot de maatschappij en de vraag hoe kunst en literatuur daar iets aan kan bijdragen. Heyrman maakt regelmatig voorstellingen en performances en droeg voor op onder andere Lowlands en Oerol. Ook maakt Heyrman voorstellingen met Het Zuidelijk Toneel, zoals Toen mijn vader nog een gastarbeider was. Als podcastmaker is ze verbonden aan Horens en werkt ze mee aan Radio Kras, Wie Wat Bewaart en Drie uur ‘s nachts. Haar debuutroman Het begin en zijn oneindigheid verscheen in mei 2022 bij De Arbeiderspers.

Anne-Goaitske Breteler groeide op aan de voet van de zeedijk in Friesland. Na de studies Culturele Antropologie en Publieksgeschiedenis in Amsterdam verhuisde ze kortgeleden terug naar haar geboortegrond. In al haar werk staat de relatie tussen stad en platteland centraal. In 2018 verscheen haar non-fictie debuut De traanjagers (Uitgeverij AUP) en in 2020 haar Friese kinderboek In nuvere nacht. Ze schrijft columns en redactionele bijdragen, maakt tentoonstellingen en geeft lezingen voor jong en oud.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina