Han van der Vegt, Monique Hendriks, Anne Broeksma, Alexis de Roode, Arnoud Rigter en sieger baljon

Een bloemlezing waarin de grenzen van de poëzie worden opgezocht

Is in de poëzie alles, maar dan ook alles, toegestaan? Precies in die gedachtegang verkeren de zes dichters die je de podiumversie van de bundel Controversiële diersoort brengen. Gedichten van gevestigde auteurs worden verknipt en tot een onvoorspelbare, nieuwe compositie gevormd. Wiens werk hoor je dan eigenlijk? En hoe belangrijk is dat dan eigenlijk?
Tijdens Explore the North kruipen dichters Han van der Vegt, Monique Hendriks, Anne Broeksma, Alexis de Roode, Arnoud Rigter en sieger baljon in elkaars huid en lezen ze alles behalve hun eigen werk. Zo’n heerlijke bloemlezing vol schuring en spel, waarin je ontdekt dat je de antwoorden op de voorgaande vragen allang wist.

“Omdat in poëzie alles is toegestaan, kunnen bundels worden uitgegeven waar de Kerstpuzzel van Dr. Denker bij in het niet valt.” – Leeuwarder Courant.

Over de dichters

Han van der Vegt is dichter, schrijver en vertaler. Hij maakt lange, verhalende gedichten. Onlangs is zijn sciencefiction-roman over Julius Caesar, Een fellere zon verschenen.

Monique Hendriks is Nederlands Kampioen Poetry Slam (Slampion) 2021 en winnaar van de El Hizjra literatuurprijs in de categorie proza. Ze is schrijver, actrice, theatermaker en wetenschapper. Bracht in januari haar poëziedebuut Retrospectieven uit, te bekijken in een ouderwetse View-Master.

Alexis de Roode debuteerde in 2005 bij Uitgeverij Podium, sindsdien verschenen nog drie dichtbundels. De vooralsnog laatste bundel, Een steen openvouwen, werd door recensent Piet Gerbrandy ‘een wonder van trefzekerheid’ genoemd.

sieger baljon is muzikant, kalenderhervormer, wethouder van onzichtbare zaken, aktivist; dichter & klankdichter; speelt sinds hij de mime opleiding afrondde als fysiek akteur bij o.a. Schweigman& en Artemis; maakt zelf theater onder de naam Operatie Tandwiel.

Arnoud Rigter combineert graag poëzie en beeldend werk, en rekt hun kaders op. Publiceerde multidisciplinaire dichtbundels als Land van suiker en benzine en Het duimzuigend fossiel.

Anne Broeksma schrijft poēzie, korte verhalen en journalistiek. Haar bundels Regen kosmos kamerplant en Vesper hebben al prijzen en nominaties opgeleverd. Ze schrijft graag over dieren en planten die moeilijk te vinden of onmogelijk te temmen zijn.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina