Kijken en luisteren naar wel heel bijzondere stadsportretten van Leeuwarden, dat kan tijdens Explore the North. De Irakese schrijver en filmmaker Hassan Blasim, de Vlaamse auteur Erik Vlaminck, de Leeuwarder schrijver Arjan Hut en LaTasha N. Nevada Diggs, schrijver, stem- en geluidskunstenaar uit New York, dompelden zich onder in de stad en schreven elk een verhaal. Ook beeldmakers Anne Margot Stapert en Chantal Rens lieten zich inspireren door Leeuwarden en maakten bijzondere beelden van de stad. Het resultaat van deze eigenzinnige stadsportretten is vanaf 11 november t/m 8 december gratis te zien en beluisteren in Obe. 


Nieuwsgierig naar de ervaringen van de kunstenaars zelf? Op donderdag 22 november vertellen Erik Vlaminck, Arjan Hut en LaTasha N. Nevada Diggs over hun bijzondere belevenissen in Friesland. De geschreven verhalen worden op dit moment vertaald in het Fries en Engels en zijn later in 2018 gratis te beluisteren als audiobook op www.citybooks.eu. Op deze website staan ruim honderd citybooks, die door reis- en literatuurliefhebbers al meer dan 5,5 miljoen keer zijn gedownload. Dit project organiseren we in samenwerking met deBuren, Lân fan taal en Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa.Over Arjan Hut

Arjan Hut is een Friestalige schrijver en dichter. Hij debuteerde in 2004 met de bundel Nachtswimmers, zijn recentste bundel kwam uit in 2016 en heet Aurora Bossa Nova. In 2005 werd hij benoemd tot eerste stadsdichter van de Friese hoofdstad Leeuwarden. De Friese taal zou vooral geschikt zijn om het lokale landschap, het boerenleven en de natuur te bezingen. Het dichtst dat Hut bij een koe in de buurt komt, is wanneer de koelwagens van het vleestransport voor dag en dauw langs zijn vervallen maar karakteristieke huurwoning rijden. Hij gebruikt het Fries als persoonlijke stadstaal. “Wie Arjan Hut met een dromerige blik door Leeuwarden ziet lopen, kan moeilijk geloven dat hij elk detail van de stad in zich opneemt. Toch kent deze ‘nieuwe Leeuwarder’ de stad in meer detail dan menig geboren stadjer’ schrijft auteur Henk Wolf over Hut. ‘Ik ben meer een bossanova-dichter dan een saudade-dichter”, vindt hij zelf. Voor Citybooks schrijft Arjan Hut over zijn thuisstad Leeuwarden. 


De gespreksleiding bij deze presentatie is in handen van Willem Bongers-Dek (deBuren).

Tijdens het Talentuinfestival in april kreeg je al een voorproefje van zijn verhaal ‘Ik hâld fan it lûd fan in trein yn de fierte’, voorzien van muzikale begeleiding door Wiebe Kaspers. Lees hier meer over het gehele Citybooks project.

11 november t/m 8 december | Expositie Citybooks in OBE

22 november | Live presentaties in OBE 


Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina