Menu van Explore the North openen
GEHEIM MIDDAGPROGRAMMA DOOR PODIUM ASTERIKS

Het legendarische poppodium Asteriks organiseert deze zaterdagmiddag een geheim middagprogramma in de kelder van het Z-Gebouw, waarvan we nu al kunnen zeggen dat je erbij moet zijn geweest. We kennen Asteriks natuurlijk als een podium dat zich richt op aanstormend talent. Voorlopig nog vanuit de Blokhuispoort en ook op verschillende andere locaties, waaronder deze zomer bij de Stadsoase. Tijdens Explore presenteert asteriks in het kader van Asteriks in Residence een tweetal films en bijbehorende optredens:

Seewolf
14.00-14.15 Filmvertoning Wild Winds van Jonathan Sipkema
14.15-15.00 Seewolf (live)

Jonathan Sipkema – Wild Winds
in samenwerking met New Nordic Wave

De Friese band Seewolf werkt momenteel aan het opnemen van hun debuutplaat Moonwater, die in 2019 zal verschijnen. Dat doen de vier heren geheel zelf, met een tapemachine die ze uit Amerika lieten verschepen naar Friesland. Eerder dit jaar brachten ze al een voorproefje uit: de negen minuten durende single Wild Winds. Tijdens een residentie van twaalf dagen, voorafgaand aan Explore the North, komen filmmaker Jonathan Sipkema uit Zwolle en de van oorsprong Mexicaanse danser Diego Robledo uit het Granada (Spanje) bij elkaar, om samen een korte film te maken met Wild Winds als soundtrack. Seewolf ziet het resultaat pas tijdens de première op 24 november.

Transmission
15.15-15.30 Filmvertoning Soort van Hetzelfde van Jan Martien Dekker
15.30-16.00 YVI (live)
16.00-16.10 Gezamenlijk
16.10-16.40 Sasha (live)

Jan Martien Dekker – Soort van Hetzelfde
in samenwerking met Respublica

Tijdens deelname aan Tandem Fryslân bundelden Fries productiehuis de Popfabryk en Oekraïense festivalorganisatie Respublica hun krachten en ontstond het bijzondere uitwisselingsproject ‘Transmission’. Een Friese songwriter en documentairemaker vlogen naar Kiev, waar ze een Oekraïense songwriter en documentairemaker ontmoetten. Het viertal stapte daar in een busje en reed in tien dagen tijd naar Leeuwarden. Onderweg schreven de songwriters – YVI uit Sneek en Sasha Boole uit Chernivtsi – samen een nieuw nummer en voerden ze gesprekken over de verschillen en overeenkomsten tussen hun thuislanden. De mobiele residentie werd vastgelegd in een korte documentaire door Jan Martien Dekker, met ondersteuning van Oleksandr Kokhan.

Over Asteriks in Residence

Asteriks in Residence is een residentie project van Podium Asteriks en de Popfabryk dat Friese en internationale makers van verschillende disciplines samenbrengt. De makers komen in korte tijd tot een exclusief gezamenlijk product of optreden, dat ze vervolgens presenteren tijdens een Fries festival. In 2017 vonden edities plaats tijdens Welcome to The Village en Explore the North.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina