Oud-stadsdichter Leeuwarden toont diversiteit in zijn stukken

De gedichten van oud-stadsdichter van Leeuwarden Arjan Hut maken nieuwsgierig. De taal in zijn stukken roept surrealistische beelden op. Waar zijn eerdere werk vooral wordt omschreven als cryptisch, donker-romantisch, surrealistisch, en dromerig, is zijn werk sinds zijn periode als stadsdichter van Leeuwarden in 2005 toegankelijker geworden. Maar nog steeds maakt hij met een paar woorden van doodnormale zaken een onwerkelijke wereld: zijn oog voor detail en de absurditeit van ons dagelijks leven is huiveringwekkend scherp. Arjan Hut schrijft in het Fries, maar vertaalt zijn werk ook naar het Nederlands. 

We vroegen Arjan waar hij aan denkt bij ‘dwalen door de (binnen)stad’:

Iedere avond wandel ik naar de binnenstad, meestal via het Vliet of langs de Oostersingel. Het is dan rustig in de stad. Ik loop langs restaurants en vang een glimp op van etende en pratende gezichten. Op een hoekje vraagt iemand of ik geld heb, of vuur, of allebei. Wanneer ik thuiskom, voelt het niet alsof ik weg ben geweest.”

Dit optreden is onderdeel van Het Poëziekanon. In deze mallemolen van de literatuur vuren verschillende dichters gedurfde gedichten op je af. We weten nu al: na dit schot woordhagel krijgt de uitdrukking ‘het hart op de tong hebben’ een andere betekenis.

Het Poëziekanon vindt plaatst gedurende twee sessies op zaterdag:
Deel I | 19:30 – 20:15

Ester Naomi Perquin, Arjan Hut, Simone Atangana Bekono & Tonnus Oosterhoff.

Deel 2 | 22:00 – 22:45

Marije Langelaar, Jan Glas, Tjitske Jansen en Elmar Kuiper.

Foto: Ton Groot Haar

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina