Foto: Denise Amber

Een monoloog met 840 ‘verplichte’ woorden

Choreograaf Ahilan Ratnamohan is een Australiër met roots in Sri Lanka. Hij kwam naar Europa met een grote voetbaldroom, maar rolde de theaterwereld binnen. Tijdens zijn eerste jaren in België verzamelde hij een lijst van 840 Nederlandse woorden die hij nog niet kende. Woorden die hij tegenkwam in boeken, artikelen en brochures die circuleerden in de kunstensector. De lijst sluimerde lang in Ahilans achterhoofd, tot hij op een dag in 2020 de drang voelde om zich weer op het Nederlands te storten.

In Alle woorden die ik nog niet kende, probeert Ahilan om alle 840 woorden van zijn lijst te gebruiken in een monoloog. Daarbij ontstaan verschillende vragen rondom taal; letterlijke vragen, maar ook vragen op maatschappelijk en politiek niveau. Want waarom wil hij zijn Nederlands net op dit moment verbeteren? Wat betekent het om een woord van Thierry Baudet te erven? Is het wel echt een compliment als iemand je feliciteert met je Nederlands? En zal deze monoloog überhaupt begrijpelijk zijn voor Ahilans ‘mede-migranten’?

Voor het schrijven van deze voorstelling ontving Ahilan Ratnamohan het TheaterTekstTalent Stipendium. Een belangrijke stimuleringsprijs voor vernieuwende theaterauteurs.

Over Ahilan Ratnamohan

Ahilan Ratnamohan is een taalenthousiast die doorgaans minstens twee talen tegelijk aan het leren is. Hoewel het Nederlands hem voortdurend omringt, liet hij net die taal lang aan de kant liggen. Tijdens zijn eerste jaren in België verzamelde hij een lijst van 840 Nederlandse woorden die hij nog niet kende. Woorden die hij tegenkwam in boeken, artikels en brochures die circuleerden in de kunstensector. De lijst sluimerde lang in Ahilans achterhoofd, tot hij op een dag in 2020 de drang voelde om zich weer op het Nederlands te storten.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina