Foto: Geja Kuiken

Poëtisch levensverhaal van een garnalenvisser

In 2020 ging dichter Syds Wiersma in gesprek met Tsjerk Visser, de oudste nog actieve garnalenvisser uit Wierum. Visser is inmiddels 94 jaar oud en vist nog elke week met zijn zoon Monte op het Wad. Zo ontstond de gedichtencyclus Achterdyk op basis van de verhalen van Tsjerk Visser én zijn bijzondere vissersidioom. De uitstervende woorden uit een grotendeels verdwenen wereld van de Friese garnalenvisserij krijgen in Syds’ poëzie tijdelijk even een nieuw bestaan.
In de voorstelling Achterdyk draagt Syds zijn gedichten voor. Sjoukje Visser en Ruben Bus vormen met hem de band DOT WIER’UM en begeleiden de gedichten muzikaal. Prachtig detail: De muziek en verschillende soundscapes zijn gecomponeerd door Tsjerk Vissers jongste dochter Sjoukje Visser.

Over de maker

Syds Wiersma is dichter en filmarchivaris. Na zijn debuutbundel Alles wat ik net betinke woe (1992) bleef het lange tijd stil. Daarna volgde vanaf 2016 drie dichtbundels: Raffelwjok (2016), het tweetalige Twintig liefdes een Saudade /Tweintich leafdes in Saudade (2017) en Lân sûnder ljurk (2019). Hij vertaalt poëzie uit diverse talen en is een van de oprichters van het Friese dichterscollectief RIXT. De cyclus Achterdyk is opgenomen in Wiersma’s nieuwe bundel Skaadhûn, die dit najaar verschijnt bij uitgeverij Hispel. Daarnaast werkt hij aan een bundel over zijn reizen door Ierland. Met enige regelmaat worden gedichten van Syds Wiersma gepubliceerd in media als De Moanne, Ensafh en de website van RIXT.
Zijn gedicht De put won in 2020 de eerste prijs bij de gedichtenwedstrijd voor 75 jaar vrijheid. In datzelfde jaar ontving hij de Rely Jorritsmaprijs voor zijn gedicht It Famke.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina