Maria Iskariot

Festivalweekend Kaartjes festivalweekend

Ook wij zijn welwillende klootzakken

De punkband Maria Iskariot – vernoemd naar de heilige maagd Maria én verrader Judas Iskariot – is zelfbenoemd ‘patroonheilige van betwistbaar gedrag’. Geen Gregoriaans gezang of beeldjes-met-traan voor deze Maria. Nee, half-volwassen punkrock uit Vlaanderen ken je krijgen! Maria Iskariot brengt liefde voor de onbeminden, vijgen na Pasen en boven alles: een knieval voor de zondaars. Dan eens lief, dan weer snoeihard.

Zoals de naam al doet vermoeden: deze band gaat goed op tegenstrijdigheden. Wat is goed en wat is slecht? Is er altijd een harde scheidslijn? Of is het en-en? Maria Iskariots rammelende (op alle goede manieren!) debuut-EP ‘EN/EN’ kwam in april 2024 uit bij het label Burning Fik. De plaat handelt over opgroeien, goed en kwaad, verward zijn door jezelf en de condities van deze tijd. Het gaat over het anders willen, maar niet weten hoe. (En dan uiteindelijk beseffen dat mensen ook maar welwillende klootzakken zijn – jezelf incluis.)

Frontvrouw en tekstschrijver Helena Cazaerck studeerde Wijsbegeerte en werkte als journalist. Die achtergrond is terug te horen in de thema’s die de band aansnijdt. Filosofie in de moshpit! Sterker nog: de eerste fan die na een optreden een stapel aantekeningen over Nietzsche liet signeren is al een feit. Alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is: dit jaar won Maria Iskariot ook nog ‘s Humo’s Rock Rally, een van de belangrijkste Belgische muziekprijzen.