Deze wereld is mijn thuis

‘Hemşerim Memleket Nire? – Bu Dünya benim Memleket!’ Deze iconische Turkse uitspraak ligt aan de basis van de band Dunya. Het vertaalt zich als: ‘Mijn vriend, waar kom je vandaan? – Deze wereld is mijn thuis.’

Kosmopolitisch is de vierkoppige band Dunya (Turks voor ‘wereld’) absoluut. Het kwintet uit Hamburg maakt wonderschone, poëtische liedjes in het Turks, Duits en Engels. Gewoon door elkaar en naast elkaar. Het geluid? Ook al een flinke wereldse mix. Twee eetlepels psychedelische rock en dreampop, een scheut warme oosterse flow, op smaak gebracht met een snufje krautrock. Flink mengen en je krijgt, zo blijkt, een prachtig debuutalbum.

Het in 2023 verschenen album ‘Zaman’ (2023) begeeft zich tussen werelden, tussen stijlen en geluiden, tussen talen en onderwerpen. De stem van tekstschrijver en zangeres Banu Şengül werkt als een geslaagd bindmiddel. Dan eens donker en progrock-kig, dan weer warm en helder. Dat ze nonchalant afwisselt tussen Turks, Duits en Engels accepteer je als luisteraar onmiddellijk. De taal beweegt mee met de muziek, de klanken kloppen en het wereldgerecht smaakt vooral naar meer, meer, meer. 

Dit optreden wordt mede mogelijk gemaakt door De Popfabryk, onderdeel van het Excite netwerk. Dit is een Europees netwerk van muziekorganisaties en festivals dat ieder jaar een selectie talentvolle artiesten en bands uitwisselt.