De Stadskas: Beeldruis

De Stadskas
de Stadskas
Gratis

Wat gebeurt er als filmmakers en muzikanten samenwerken aan audiovisuele projecten? Om die vraag draait BeeldRuis, een coaching- en ontwikkeltraject van New Noardic Wave en Popfabryk. Op vrijdag 15 november presenteren drie talentvolle makersduo’s de resultaten van hun BeeldRuis-samenwerking in de Stadskas: muzikant tays in samenwerking met filmmaker Karisha, Alexander Moto in samenwerking met filmmaker Drico en Esther de Jong met filmmaker Jan Martien. Met een budget van 2500 euro en begeleiding op maat hebben ze keihard gewerkt om videoproducties te realiseren die méér zijn dan ‘beeld bij geluid’. In gesprek met moderator Afrida delen ze hun ervaringen, uitdagingen en inzichten. Razend interessant voor iedereen met interesse in (het maken van) artistieke videoclips en/of korte muziekfilms. Bonus: er zijn ook nog liveoptredens van de deelnemende artiesten!  

De artiesten

Alexander Moto is een verhalenverteller uit Gaasterland. Hij schrijft eerlijke, reflectieve hiphop. In het kader van BeeldRuis maakte hij samen met filmmaker Drico Ligthart (LightArtFilms) en producer & tekenaar Jort Switijnk (Soulitude) een filmische videoclip bij de track ‘Head First’, afkomstig van het album ‘Fluvius’ dat Moto & Soulitude in 2025 uitbrengen. Water en scheepvaart lopen als rode draden door het album én de verfilmde track. Ze doen dienst als lijn waarover Moto de vuile was uit zijn bovenkamer drapeert.

Esther de Jong studeerde in 2015 af aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. In juni 2023 kwam haar debuutalbum ‘Even over leven’ uit bij Excelsior Recordings, een album dat met scherpe pen en gevoel voor (zwarte) humor is geschreven. De Nederlandse teksten zetten je met beide benen op de grond om daar vervolgens doorheen te kunnen zakken. Met een eerlijkheid die men vooral vindt in dagboeken beschrijft Esther de vele vraagtekens die zij bij het leven zet. Ze laat zich inspireren door artiesten als artiesten Radiohead, Elbow, Father John Misty, Wende en Robert Long.

tays (Taysier El-Sayed), geboren in Leiden, is een hiphopartiest die zelf produceert. Hij volgde een minor aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden en bracht in 2022 zijn eerste EP ‘kwestie van tays’ uit.  Eind vorig jaar verzorgde tays de aftershow van de bekende hiphopartiest NF in AFAS Live, opgevolgd door een Paradiso-debuut als onderdeel van het hiphop- en kunstcollectief Wallplug. In zijn muziek vermengt hij stevige boombap-beats, dromerige instrumentals en persoonlijke teksten over jeugdigheid, liefde en het verwerken van verdriet.