Het geluid van alle geschiedenis ooit en alle toekomst ooit  

Zo’n 66 miljoen jaar geleden – een meteoriet slaat in op de aarde en de dinosauriërs sterven uit. In de zestiende eeuw duikt een plat Litouws snaarinstrument – de kanklės – voor het eerst op in de geschriften. 2021: het Belgisch-Litouwse duo Merope brengt het album ‘Laos’ uit, waarop zij het geluid van diezelfde kanklės combineren met jazz en elektronica. Eind 2024: jij staat op Explore the North – Nederland, Leeuwarden, Friesland – en luistert naar een band die alle geschiedenis ooit én alle toekomst ooit in zich lijkt te verenigen. (Fluisterstem: ‘Hebben ze het nu over Merope of wat?’ Antwoord: ‘Ja, we hebben het nu over Merope. Vergeet die dino’s.’)

Het geluid van Merope is diep geworteld in de Litouwse folktraditie. Maar ouderwets is de band allerminst. De kanklės en de stem van de Litouwse Indrė Jurgelevičiūtė gaan perfect samen met de experimentele gitaarsound van multi-instrumentalist Bert Cools – en opeens klinkt de muziek óók futuristisch, hoopvol, open en vernieuwend. Fun fact: Zelfs Björk is fan van dit bijzondere Litouws-Belgische duo. Zij neemt de dreamscapes van Merope graag op in haar dj-sets. 

‘De muziek ontvouwt zich ongedwongen, alsof het het uitspreiden van bladeren en bloemen nabootst, en een leven zonder zorgen of haast.’

– Lithuanian Music Link, LT