Zangeres Anne-Fay Kops en broer en filmmaker Felix Kops reisden de diaspora van hun familie af langs Aruba, Curaçao, Suriname en Ghana om muziek te maken over hun roots. Een fysieke en mentale reis die sterk beïnvloed is door de transatlantische slavenhandel. Anne-Fay en Felix zijn gemixte kinderen met een witte huid en een zwarte moeder. Hoe verhoud je je tot de huidige maatschappij, culturele toe-eigening en het koloniale verleden van Nederland als je zwarte roots hebt maar ook wit privilege?

Reaspora is een zoektocht naar de verhalen en de geschiedenis die binnen de familie nooit zijn doorgegeven. De verhalen, mensen, de muziek en de beelden die ze tegenkomen op hun reis, verwerken ze in een multidisciplinaire liveshow met muziek, visuals en dans over racisme, white privilege en de koloniale erfenis.

‘Anne-Fay Kops is een performer van jewelste. In de twee nummers die meer gospel-georiënteerd zijn, maakt Kops kippenvelopwekkende uithalen, die schitterend echoën in de Amsterdamse poptempel. […] De muzikanten (de hypnotiserend enthousiaste drummer en bassist Gino-Cochise en toetsenist Anan Yaari) zijn van begin tot eind een feest om naar de kijken, door de overgave waarmee zij hun instrumenten bespelen.’
– De Theaterkrant

Reaspora is geproduceerd in samenwerking met Paradiso Melkweg Productiehuis en DOX en mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, VSB Fonds en Fonds Cultuurparticipatie.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina