Menu van Explore the North openen

Foto: Denise Amber

Heimwee naar een taal

Kun je heimwee hebben naar een taal? Dat is de grote vraag achter het project Pidgin X, waarin theatermaker Ahilan Ratnamohan samen met tientallen bewoners van Leeuwarden, Groningen en Zwolle op zoek ging naar woorden, gezegdes en grammatica die mensen missen als ze een andere taal dan hun moedertaal spreken. Voor Pidgin X verenigen zij zich als Oprichters van een nieuwe Pidgin-taal in de stad waarin ze wonen, een taal gebaseerd op alle verschillende moedertalen die daar gesproken worden. In de afgelopen twee jaar zijn er zo Pidgins ontstaan in de steden Leeuwarden, Groningen en Zwolle.

Tijdens Explore the North komen de Oprichters van de drie Pidgintalen bij elkaar om samen het festival feestelijk te openen. Dit wordt een vrolijke viering van verschillen en overeenkomsten, waar taal geen obstakel maar een grote kracht is. En ook jij kunt in een mum van tijd zelf leren spreken in Pidgin, want zoals we zeggen: In Pidgin zijn er geen fouten. 

Pidgin X is een project van de kunstenaar Ahilan Ratnamohan (onderdeel van het Brusselse collectief ROBIN) en Explore the North, Leeuwarden UNESCO City of Literature en Afûk, in samenwerking met De Nieuwe Oost | Wintertuin, Noorderzon Festival of Performing Arts & Society. Dit project is ondersteund vanuit de Proeftuin Meertaligheid van We the North. Met dank aan De Brakke Grond. 

Over Ahilan Ratnamohan
Ahilan Ratnamohan is een taalenthousiast die doorgaans minstens twee talen tegelijk aan het leren is. Hoewel het Nederlands hem voortdurend omringt, liet hij net die taal lang aan de kant liggen. Tijdens zijn eerste jaren in België verzamelde hij een lijst van 840 Nederlandse woorden die hij nog niet kende. Woorden die hij tegenkwam in boeken, artikels en brochures die circuleerden in de kunstensector. De lijst sluimerde lang in Ahilans achterhoofd, tot hij op een dag in 2020 de drang voelde om zich weer op het Nederlands te storten.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina