Foto: Arnon Grunberg – Sander Voerman

Vertrouwen in de democratie & hoopvolle retoriek

Onder leiding van Arnon Grunberg onderzoeken filosoof Alicja Gescinska, journalist Warda el-Kaddouri en dichter Dean Bowen de rol van hoop in de werking van de democratie. 

De democratie is een kwetsbaar politiek stelsel dat gestoeld is op vertrouwen. We leven in tijden waarin grote groepen mensen dat vertrouwen verliezen, terwijl tegelijkertijd de roep om idealistischere politiek sterker wordt. Maar hoe werkt hoopvolle retoriek anno 2021 in de democratie? Wat is naïef en wat positief daadkrachtig – en is dat anders op links dan op rechts? En hoe oprecht kan die retoriek zijn in het licht van onder andere de klimaatcrisis? 

Arnon Grunberg schrijft op basis van dit gesprek na dit festival een essay over Hoop en Democratie.

Hoop en democratie wordt gepresenteerd in samenwerking met deBuren, Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat.

Over de sprekers
Arnon Grunberg
(1971) is een Nederlandse schrijver en acteur. In 1994 debuteerde hij met Blauwe maandagen en later is hij bekend geworden met zijn boek (met verfilming) Tirza (2010). Hij schrijft meestal onder de naam Arnon Grunberg, maar maakte ook enige tijd gebruik van het heteroniem Marek van der Jagt. Ook schrijft hij regelmatig columns voor dagbladen, zoals het NRC Handelsblad en de Volkskrant.

Alicja Gescinska (Warschau, 1981) is schrijver en filosoof. Met haar debuutroman Een soort van liefde (2016) won ze de Debuutprijs 2017 en werd ze genomineerd voor de Confituur Boekhandelsprijs. Daarna volgden verschillende bekroonde essays. In 2021 debuteert ze als dichter met de bundel Trojaanse gedachten. Als academica heeft ze gewerkt aan de Universiteit Gent, Princeton University en Amherst College. Momenteel is ze directeur van het Philosophy by Research Programme van de University of Buckingham.

Warda El-Kaddouri (1990) studeerde Engelse en Duitse Taal-en Letterkunde aan de Universiteit Gent/Westphälische Wilhelmsuniversität Münster en European Studies aan de KU Leuven. Ze was actief als VN-jongerenvertegenwoordiger. In 2019 promoveerde ze aan de Universiteit Gent op haar proefschrift over religie en identiteit in de Duitse literatuur. Ze is journalist voor onder andere De Groene Amsterdammer. In haar werk houdt ze zich onder meer bezig met het ontleden van denkpatronen.

Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij publiceerde eerder op Samplekanon en Hard//Hoofd, in onder andere nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen en verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bezielde voordracht. Als schrijver is hij vooral bezig de dynamiek van de samengestelde identiteit te onderzoeken en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van zowel een politieke als een maatschappelijke positionering.

Dit is een gearchiveerde act.

Ga naar de homepagina